2022.07.07 20:16 BRANTON Olvasottság: 157x
2

Egy mestermű kezdete - James Caan emlèkère!

Francis Ford Coppolát azt hiszem, nem is kell bemutatnom. Annyit talán írnék, hatalmas tisztelettel, hogy korszakos zseni. Vannak filmjei, melyeket nem szeretek, de akkor is elismerem, hiszen amit ő tud, azt nagyon kevesen tudják.

Jelen mű és két folytatásánál csak egy filmjét szeretem jobban, azt pedig úgy hívják, hogy Apokalipszis most. A mű amiből dolgozhatott Coppola, az azonos címmel megjelent, Mario Puzo által írt, 1969-es A keresztapa c. regény sem volt piskóta, de azt hiszem, hogy Coppola túlszárnyalta. Olyan színészekkel van dúsítva a trilógia, mint Marlon Brando, James Caan, Robert De Niro vagy éppen Al Pacino. Ezek a színészek egy olyan filmet is habkönnyű módon elvinnének a hátukon, amiben csak néznék, ahogyan nő a fű. A mozi nem szimplán csak úgy el akar mesélni egy történetet, mint ahogyan sok maffiafilm teszi, hanem a komplett maffiaközegre összpontosít, nem is akárhogyan. A maffiafilmek közül van, amit ugyan jobban szeretek, mint A keresztapát, de az kétségtelen, hogy a maffiaélet bemutatása, talán itt a legrealisztikusabb.

Egy mestermű kezdete - James Caan emlèkère!

Volt egyszer egy Amerika, Nagymenők, Casino… Ezeket mind jobban szeretem, de nem tartom jobb filmeknek őket. A keresztapa c. alkotás ahhoz képest, hogy 1972-ben készült, máig fantasztikus élmény. A dialógusok egy része mára már szállóigévé vált. A film brutalitása is megállja a helyét mai napig, kellően hatásos és cseppet sem öncélú. Van a mozinak egy különleges kesernyés hangulata, melyhez a képi világ nagyban hozzájárul. Szerencsére itt még nem a CGI-fesztiválok korát élték a szakemberek, hiszen hús vér embereket látunk és maszkos megoldásokban gyönyörködhetünk.

Pazar kamerabeállítások, komor, maffiafilmhez illő atmoszféra és zene. Az alkotás zenéje idővel klasszikussá vált, pont úgy, ahogyan a film is. Marlon Brando fantasztikusan eljátszotta Don Vito Corleonet. Remekül hozta az idős, mogorva, ám mégis becsületes górét. Itt nincsenek sztereotípiák, nem egy tucat és sablonos mozival van dolgunk. Nincs egyértelműen jó és rossz, fekete és fehér. A két csoportot csupán egy hajszál választja el (ahogyan a való életben), a gondolkodásmód és cselekvések miértje, oka. Mestermű ez, ahogyan a teljes trilógia is. Szeretem a harmadik részt is, szerintem van olyan jó mint az első kettő. 5 csillagból természetesen 5 csillag jár, no meg az a szép Oscar-szobrocska. Ja, és még abban a korban jártunk 1972-ben, amikor még presztízse volt az Oscar-díjnak.

dráma | krimi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándorló olasz család feje higgadt és keménykezű... több»

2