Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándorló olasz család feje higgadt és keménykezű üzletemberként irányítja a rokoni szálakból szőtt maffiagépezet piszkos ügyleteit. Csak egy dologgal kapcsolatban marad tartózkodó: nem akar beszállni a drogbizniszbe. Az alvilág viszont nem csak a Corleone-családból áll: az ellentétes érdekek azonban nem csak Don Vitóra, hanem a család összes tagjára halálos veszélyt jelentenek. Vajon át tudja venni a családfő helyét fiatal és tapasztalatlan fia, Michael?
(hp)A keresztapa trilógia mára már bőven a legismertebb, mindenki által kedvelt filmek közé tartozik, így nem is akarok róla sokat beszélni. Kötelező darab mindenki számára, még azoknak is, akik nem kifejezetten vannak oda a "régimódi" filmekért. Nyilván lassabb a játékmenete, mint a mai pörgős akciófilmeknek, de szerintem ezért is olyan élvezetes. A Keresztapa egy teljesen más világba varázsol el bennünket, ami meglehetősen élethűen mutatja be a klasszikus alvilági lét rejtelmeit, annak pozitív és negatív jellemzőit egyaránt.
Először féltem megnézni a filmet, hisz nem vagyok oda a régi filmekért, de aztán vettem a bátorságot és nekiugrottam. Azóta mind a 3 részét megnéztem, ráadásul egy nap alatt és azt kell hogy mondjam, lenyűgözött. Az egyik kedvenc filmem lett. Valóban... több»
A filmtörténelem egyik legnagyszerűbb alkotása, ami lassan így ötven év távlatából is a legnagyobbak között van. Minden perce mestermunka, amit a párbeszédek emelnek a legnagyobbak közé, sorra hangzanak el az azóta szállóigévé vált mondatok. Az össze... több»
A keresztapa a legnemesebb értelemben vett filmalkotás: makulátlan, kikezdhetetlen. Minden valamire való filmszeretőnek illik ismerni, hisz olyan státusszal bír, ami kiemeli a korszak nagyjai közül. Számomra is kihagyhatatlan darab volt, csupán a meg... több»
Sergio Leone is szóba került mint rendező, de ő nem akart elvállalni egy olyat filmet, ami egy maffiacsaládot állít középpontba. Később persze nagyon megbánta ezt és elkészítette a Volt egyszer egy Amerika című klasszikust.
(scarface)Al Pacino anyai nagyszülei annak idején egy bizonyos Corleone nevű faluból vándoroltak ki Amerikába.
(scarface)Al Pacino nem met el a gálára, mert zokon vette, hogy a legjobb mellékszereplők között jelölték, miközben sokkal több jelenete volt a filmben, mint a főszereplőként számításba vett Marlon Brandónak.
(scarface)A Keresztapa három Oscar-díjat nyert: a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv elismerését. Ezenkívül nyolc további kategóriában jelölték
(scarface)Színészek, akik szóba jöttek Michael Corleone szerepére: Martin Sheen, Warren Beatty, Jack Nicholson, Dustin Hoffman, Alain Delon, Burt Reynolds, Ryan O’Neal, sőt még Robert Redford is. Végül James Caan kapta meg, de aztán sikerült megszerezni Al Pacinót, és Caanhoz vándorolt Sonny Corleone szerepe
(scarface)Marlon Brando mindössze 47 éves volt, amikor eljátszotta az idős családfőt, sok munkát adva ezzel a sminkeseknek.
(scarface)A filmben a Corleone fiúk húgát, Conniet játszó Talia Shire a rendező Francis Ford Coppola húga (eredetileg Talia Rose Coppola), és először nem is akarta neki adni a szerepet, mert félt a nepotizmus vádjától.
(scarface)Szeretnéd használni a Mafab értékelését a weboldaladon?
Használd ezt a HTML-kódot »