2022.07.10 16:43 Artemisia Olvasottság: 437x
6

Középkor másképp

Geoffrey Chauser remekműve, a Canterbury mesék sajátos módon ihlette meg Brian Helgeland rendezőt. Filmjéhez, a Lovagregényhez ugyanis Chauser művének első elbeszélését vette alapul, bár a történet nyomokban sem egyezik az eredetivel. Sőt, Helgeland olyannyira szabadon engedte a fantáziáját, hogy - Baz Luhrmann Rómeó + Júliája után szabadon - teljesen eklektikus köntösbe öltöztette a középkori mesét.

Már a kezdő képsorokkal egy komikus jelenetbe csöppenünk. 3 szokatlanul modern és anakronisztikus szókinccsel megáldott fegyverhordozó, William, Roland és Wat csípős szópárbajt folytat halott gazdájuk felett arról, hogy mihez is kezdjenek a jövőben. Lévén, hogy zsebük üres, úgy döntenek, hogy Willam bújik az elhunyt lovag páncéljába és a nevében besöpri a viadalért járó fizetséget. A következő jelenetben pedig egy jellegzetes középkori lovagi tornán találjuk magunkat, ahol a közönség a Queen We Will Rock You-jának ütemét dobogja, mai táncmozdulatok kíséretében. A középkori díszletek és hangulat olyan éles és vagány kontrasztot alkotnak, hogy csak ámulunk a készítők merészségén, és a hanyag elegancián, amivel dolgoztak. A film nem veszi túlzottam komolyan magát, a műfaji megkötéseket, és ez a bevállalósság nagyon jól áll neki. Humor, helyzet- és jellemkomikum, pátosz, romantika, izgalom, szenvedély, tündérmese és tanmesei tanulságok és jellemfejlődés egyaránt színesítik a film renoméját egy vibráló, eklektikus és szórakoztató elegyet alkotva.

Középkor másképp

A jól megírt karakterek közül egyértelműen a Heath Ledger által alakított Willam a film fénypontja. Vicces, laza, de ha kell komoly és drámai. Ráadásul nagyot fejlődik a történet végére és mezei aprósból igazi lovaggá avanzsál.

Ledger mellett a legemlékezetesebb alakítás Paul Bettany nevéhez fűződik, aki nem mást alakít, mint magát Geoffrey Chausert. De nem Geoffrey Chausert, mint a zseniális írót, hanem Geoffrey Chausert, mint a szerencsejáték-függő, adósságban úszó, nincstelen írót, aki meztelenül sétál be a történetbe. Bár Paul Bettany alakítása, és az általa életre keltett figura meglehetősen érdekes és kedvelhető, a színész és Chauser párosításában több is van ennél, kár hogy nem egy komolyabb hangvételű, akár életrajzi, alkotásaban köszön vissza a karakter.

Rufus Sewell karakteres gonosz az álnok Adhemar gróf szerepében, ahogy az első filmszerepében feltűnő Shannyn Sossamon is remekül alakítja William szíve hölgyét, Lady Jocelynt. A kémia ugyan nem tökéletes közte és Heath Ledger között, de a közös jeleneteik új kontextusba helyezik a lovagokról és hölgyeikről alkotott idilli képet, amire a legjobb példa a báli jelenet, ami modern zenéjével és mai tánckoreográfiájával egy időutazásra emlékeztet.

Brian Helgeland alkotása tulajdonképpen egy instant időutazás, mely több korból, műfajból és szubkultúrából kedvére válogatja ki a tetszőleges elemeket. Egy kicsit középkori lovagfilm, egy kicsit 90-es évekbeli vígjáték, egy 2000-es évekbeli romkom, egy kicsit sportfilm. Olyan popkult csokor, amiben mindenki találhat valami kedvére valót.

akció | kaland | romantikus

William Thatcher (Heath Ledger) egyetlen álma, hogy a lovagi tornák bajnoka lehessen a középkori viadalokon. Csak egy baj van, Thatcher nem lovag, hanem egyszerű alacsony származású... több»

6