2022.07.15 16:40 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 2806x
3

Csak a Kulka miatt!

Előre elárulom, csak Kulka János felépülése (ami még nem teljes) utáni filmszerepére voltam kíváncsi.

Hogyan tudta, tudja magát túltenni a történteken?

Csak a Kulka miatt!

Nézzük!

Miről is szól a film, ami a Vizsga folytatása.

A 60-as évek elején járunk, Jung András (Nagy Zsolt) és kedves felesége Éva (Hámori Gabriella) a dolgozó népet szolgálják teljes odaadással. Feltétlen hűséggel a párt és a nép iránt, aminek meg is van az eredménye: mindkettőjüket előléptetik a politikai (magyarul besúgók) rendőrségnél. Hogy még nagyobb legyen a boldogság, a nagy hatalmú főnök (Szarvas József) hamarosan a Szovjetunióba megy és Andrásnak nagyon jó esélyei vannak a megüresedő pozíciót illetően. Úgy tűnik, az egyetlen akadályt az ugyancsak tehetséges és lojális (vajon más szavakkal mi?) kolléga, Kulcsár Emil (Scherer Péter) jelenti, ám egy nap András meglát a Pravdában egy Markó Pálról (Kulka János) szóló hosszú, és érdekes cikket, és persze minden a feje tetejére áll.

Markó Pál egykoron a legzseniálisabb kémnek számított, ám éppen András miatt rúgták ki. Félő, hogy bosszúra készül, ám felesége elvesztése, valamint agyvérzése óta visszavonultan és magányosan él. A Pravda azonban soha nem hoz le egy cikket csak úgy valakiről, úgyhogy pestiesen mondva, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Kérdés, Markó milyen egészségi állapotnak örvend, van-e még benne annyi kurázsi, vagy kraft, hogy tényleg bosszút álljon, és ha tényleg készül valamire, akkor mi lehet az? Egy megszerzett levélből kiderül, hogy Markó vidéki ismerősének lányát felvették az ELTE-re és nála szeretne megszállni, amit vétek lenne nem kihasználni, ezért Abigélt (Staub Viktória) nagyon gyorsan beszervezik.

A lány dolga egyértelmű!

Minél több infót szedjen ki az öregből, hogy valami érdemleges infóval tudjanak szolgálni a feletteseiknek!

De pechjükre Pali bácsi éppen semmit nem csinál.

Olvas, főzőcskézik, úszik, zenét hallgat, és nagyokat sétál. Vajon ez csak álca, vagy a mesterkém ténylegesen visszavonult? Magyar film, de rengeteg csavar van benne, amik szemet gyönyörködtetően vannak elszórva a filmben.

Köbli Norbert forgatókönyvírót, saját bevallása szerint, régóta foglalkoztatta, vajon mi történhetett a szereplőkkel, ám a színész 2016-ban stroke-ot kapott, és bár elképesztő akarattal és kitartással felépült és visszatért a színpadra, azért egy filmforgatás abszolúte nem egy hétvégi piknik. Ahogy mesélte, azonnal sírva fakadt, amikor megkapta a felkérést és szerintem valahol ez élteti a művészt, hogy szükség van rá, hogy számítanak rá, hogy játszhat. Még akkor is, ha ez hatalmas fizikai és pszichikai megterhelés számára, még akkor is, ha tulajdonképpen saját magát, a saját személyes tragédiáját kell eljátszania. A sajtótájékoztatón a tisztelet, a szeretet teljesen valódi volt ,igazán tapintható, és ezt nem a jólneveltség mondatta az ott jelenlévő színészekkel és művészekkel.

Ráadásul most látszik is a filmen, hogy kapott a büdzséből rendesen.

Szépek a díszletek, a sminkek, hitelesek a járművek, korhűek a ruhák és a házak, üzletek.

A hatvanas évek Budapestje elevenedik meg a szemünk láttára.

Kicsit hollywoodi klisékkel dolgozik ugyan, de az ábrázolásmódja magyar.

Szép képek, jó, és okos történet és jó rendezés.

Fazekas Péter ráérzett erre a korszakra jellemző klisékre, lenyomatokra.

Kulka művész úr pedig egy zseni!

Magyar, és a miénk, legyünk hát rá büszkék!

A film nálam sima négy csillag!

Kedvenc fotelemből néztem a történéseket!

Ha megkérdeznék tőlem, azt válaszolnám,

hogy hűen idéz meg egy korszakot, egy diktatúrát, egy rendszert, és annak kiszolgálóit, akik azért valahol mégiscsak érző és gondolkodó emberek célokkal, vágyakkal, félelmekkel, és rengeteg életigenléssel. Történelmi film, thriller, kémfilm, dráma, amiben még az erotika is helyet követel magának, de ennek az egyvelege, masszája miatt olyan jól sikerült!

Ajánlott mozi!

75 A játszma  (2022)

dráma | krimi | thriller

Jung András, az állambiztonság tisztje szinte tökéletesnek mondható. A férfi boldog házasságban él gyönyörű feleségével, Évával, karrierje azonban stresszesnek mondható,... több»

3