2022.07.16 19:19 zsena Olvasottság: 386x
3

Csendben szeretni, vagy szeretni a csendet, nem ugyanaz...

Mostanság néztem meg másodszor a kedvenc koreai ifjúsági drámám a Love Alarm ( Lájkolva ) című sorozatot. Annyira aktuális volt az életemben minden mozzanata, a történetmesélése… Éreztem, hogy jó hatással lesz rám, ha újra megnézem, és így is lett.

A „Love Alarm” középpontjában egy fiatalok csoportja áll, akik egy olyan alkalmazás segítségével próbálnak párt találni, amely figyelmezteti a felhasználót, ha valaki 10 méteren belül szerelmet érez iránta.

Csendben szeretni, vagy szeretni a csendet, nem ugyanaz...

Ma már mindent átszőtt a technika, sokan használnak társkeresésre applikációt, vagy hírnévre tesznek szert ezeknek a lehetőségeknek a segítségével. Van, aki csak megfigyel, van aki keres és van, aki talál. Ebben a sorozatban sincs ez másképpen. Szép történetek, gyönyörű koreai zenék nehéz döntések, butaságok, racionalitás, valódi érzelmek tárulnak elénk.

Olyan dolgok, amelyek a valóságban is léteznek, csak vannak emberek, akiknek ezek az emocionális valamik kicsinyesek, és hidegen hagyják őket. Vannak, akik igyekeznek hinni még, és próbálnak szeretni is, ahogy tőlük telik, biztonságra vágyva, és akadnak olyanok is, akik tiszta szívvel értékelnek minden megélt érzést a létezésükben, még akkor is, ha az iszonyatosan tud fájni.

Nem titok, hogy én az utolsó csoportba sorolva írok “kritikákat”, véleményeket olyan filmekről, sorozatokról, amelyek kiváltottak belőlem valamilyen élményt. Néha jó a csend, amit belül érzek, és szeretek egyedül is lenni, csendben is szeretni, de inkább vállalom az érzéseimet. Inkább fájjon, vagy derüljön ki már az elején, ha az őszinteségem munkahelyeknek, avagy szerelmi szálaknak túl sok. Szeretek valóságos világban élni, nyíltszívű emberekkel körülvenni magam. Mivel még nem látom a végét, annak a bizonyos alagútnak, az értelmét minden meghozott döntésnek, történésnek az életemben, még nem is tudhatom mi minden csodát is tartogathat számomra is az élet.

Nekem ezt tanította ez a nagyszerű filmsorozat, Kim Jo-Jo, Hye-young, Hwang Sun Oh, Yook Jo, Park Gul Mi, Cheon Duk Goo szereplésével.

Cheon Duk Goo ( Csondoku) egy fiatal gimnazista, akinek a programozás a hobbija, az önbizalma kevés, mivel alacsony srác és a bőre színe sem annyira fehér, mint az általában megszokott Koreában. Nehezen tudja elmondani annak a lánynak az érzéseit, akit megszeretett az iskolában, emiatt létrehozza a Love Alarm app-ot, mellyel milliók életét változtatja meg a szerelemhez való hozzáállásban. Ez az Ő szerelmi vallomása is egyben, egy csupaszív kinyilatkoztatás, egy olyan világban, ahol szívük félelmében élő emberek is képesek lesznek szeretni végre, hiszen a Love Alarm-juk soha nem hazudik.

Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne, ha az a program amit letöltöttem a telefonomra a film megnézése után - ( szintén Love Alarm ) egyszer csak megszólalna a zsebemben, ha mennék valahova. Mi lenne, ha tényleg működne és nem tudnánk elbújni a csendben meghúzva magunkat a valós érzetünk elől. Akkor is ellöknénk magunktól azt, akit csodálunk? Vagy akkor is mással lennénk inkább, mint azzal, akit tényleg szeretünk? Lenne annyi válás, megcsalás, boldogtalanság, rosszul sikerült kapcsolatok, mint manapság?

Nyilván annak is lenne jó és rossz oldala, mint mindennek az életben, és ahogy ebben a két évadban lecseng az értelme az egésznek, a végére rájössz majd mennyire jó az, hogy te legalább már érezted azt, hogy tudsz szeretni, meg akkor is, ha most fáj a jelenben, és kapsz egy olyan karmikus erőt belőle, amely ki is hathat a napjaidra.

Szeretem a csendet, de már nem akarok csendben szeretni többé. Üvölteni akarom a hídról a fájdalmam, ahogy ők tették, hogy: „Fáj, de szeretlek!”

80 Lájkolva  (2019)

dráma | romantikus | vígjáték

Szerelmi háromszög alakul ki egy keményen dolgozó lány és két fiú között. A helyzetet bonyolítja, amikor megjelenik egy applikáció, mely kijelzi, ha valakinek 10 méteren belül... több»

Rendező: Lee Na-Jeong
Szereplők: So-hyun Kim
3