2022.08.03 18:37 BRANTON Olvasottság: 250x
2

Tik-tak, Mr. Wick!

2019-ben elérkezett John Wick újabb kalandja, mely a John Wick: Parabellum címet kapta.

A 'Si vis pacem,para bellum' latin idézetre utal Wick harmadik kalandjának alcíme. Az idézet magyarul úgy szól, hogy „Ha békét akarsz, készülj a háborúra!” Na, itt estem hanyatt. Az első részt szeretem a mai napig, cikinek érzem bevallani, de szerintem egy kifejezetten jó akciófilm, sőt a 10-es évek egyik legjobbja. A második rész szerintem kezdett elfajulni, de még csak-csak fogyasztható volt. Adtam is rá 3 csillagot, hiszen egy közepes akciófilmnek tartom, minden hibájával együtt.

Tik-tak, Mr. Wick!

A harmadik rész? Nehéz róla írnom úgy, hogy ne legyen minden egyes mondatban valami kötekedés. Na, egye penész! Le merem fogadni, hogy sok Wick-fan húzni fogja a száját, de én mindig is az őszinteséget pártoltam. Egyik kedves fórumtársam, Sabnock Sanatory felvetett egy kérdést a második rész komment szekciójában, hogy Reeves-nek elfogyott a pénze? Baromi jó kérdés, ugyanis nekem is eszembe jutott, leginkább a harmadik rész kapcsán. Nos, a választ nem tudom, de azért elgondolkodtató. Van ez a jelenség, hogy egy csokornyi jó vagy kiváló színész 50-60 éves korára elkezd akciózni. Első próbálkozásaik általában jók, aztán következnek a nézhető akciófilmek, aztán a kólával elmegy kategóra, végezetül pedig a nézhetetlen alkotások. Példának felhoznám Liam Neesont, aki szerintem egy nagyszerű színész, akinek nem is akármilyen filmjei voltak korábban. Egyik legerősebb alakítását, a méltán híres, Schindler listájában nyújtja. Neeson 2008-ban lépett az akciófilmek mezejére, amikor bemutatták az Elrabolva című filmet. Jó kis film volt. Pierre Morel rendezte, aki véleményem szerint a francia akciófilmek egyik nagy specialistája, de a közönség szerint is minimum tisztes iparos. Neesonnak utána sorra jöttek a gagyi akciófilmjei, melyektől kissé féltem Reevest. Reevesnek volt már a 90-es években egy Holtpont című filmje, de az nem rá fókuszált, szóval azt a mozit csak idézőjelben jegyezném meg. Keanu 2014-ben mutatkozott be akcióhősként igazán, az első John Wickkel. Jól is sikerült, mint említettem. Utána jött a második rész, utána a harmadik és egyre lejjebb esett velük a színvonal. Ki tudja, az általam megkérdőjelezett útra lép? Sorba jönnek a gagyi akciófilmek Reeves főszereplésével?

Lehetséges! Hopp, már arra az útra rá is lépett, méghozzá a harmadik résszel. Őszintén, mi választja el ezt a filmet, az annak idején Szív-televízión nyomatott, Zs-kategóriás akciófilmektől, melyek őseim elmondása szerint, körülbelül este 9 környékén mentek? Egy csodálatos operatőri munka, meg egy Keanu Reeves névvel ellátott csodálatos ember, aki nem mellesleg egy nagyon jó színész is.

Szóval, pozitívumként megemlíteném az operatőri munkát, hiszen elképesztő profi módon van kamerázva a mozi. A kellékek szintén baromi jók, minőségiek. A zene ismételten jó, továbbra is Tyler Bates és Joel J. Richard szerezték. No, de ezeken kívül? Ez egy csilivili ruhába bújtatott, értelmetlen mészárszék, melyben még a dialógusok is rohadtul fárasztók. Jaj, Mr. Wicket annyira tisztelni kell, hogy meg sem szabad ölni! Valaki kérdez valamit Wicktől, Wick meg morog az orra alatt, azzal a bánatos pics*szájával. Mindenki egy pózer k*cs*g ebben a filmben, pár kivételtől eltekintve. Ami viszont a leginkább zavar, az a túlpörgetett és túlmisztifikált, korábbi résznél is emlegetett bérgyilkos-világ. Nem lepődnék meg azon sem, ha kiderülne a negyedik részben, hogy Wick kutyája is egy profi bérgyilkos. Kimegyünk a sivatagba is, ahol az indokolatlanul, John Wick filmekbe bele nem illő, de legalább belerángatott, Halle Berry által játszott karakter, belecsulázik egy nagyot Wick ásványvizes palackjába, hogy az majd Wick barátunknak biztosan elegendő lesz a hosszú útra. A hosszú és meleg út hová is vezet? Egy túlmisztifikált, turbános világba, ahol Wicknek a gyűrűs ujját fel kell áldoznia. Mi ez? Az első rész egy egyszerű, mezei akciófilm volt, a második még szintén nevezhető annak egy kis túlzással, de ez a harmadik epizód, ez mi ez?

Esztelen, bugyuta, unalmas és túlhúzott. 130(!) perces dara. Azt szokták mondani az okos emberek, hogy a kevesebb néha több. Határozottan igaz erre az alkotásra. Próbáltam kedves lenni, de ami sok, az sok. Hogy tetszett ez ennyi embernek? Tényleg ennyire lóf*sz az igény? Elismerem azt is, hogy a Szürke embert túlpontoztam ,de az sokkal, de sokkal jobb és élvezhetőbb volt, mint ez a szutyok. Ó, pedig annyian, de annyian lehordták minden sz*rnak, pedig az ehhez képest egy viszonylag koherens és szórakoztató marhaság volt. Csakis azért hoztam összefüggésbe a JW-et a Szürke emberrel, mert rengetegen már szinte mindent a John Wick-trilógiához hasonlítanak. Azért óvatosan megjegyezném annak a baromnak is, aki azt mondta, hogy nem tudom mi az az igazi akciófilm, hogy de, igenis tudom. Példának felhoznám a Charles Bronson főszereplésével készült Bosszúvágyat, vagy az első Die Hardot, vagy a Bourne quadrológia első részét, a Bourne-rejtélyt. 1 csillag a Wick harmadik részére, de ha így csökken a színvonal, akkor a negyedik részre -1-et kell adnom? Majd kiderül, de hátha meglepetés ér. Addig is tudjuk, hogy a sz*rra sok légy száll...

akció | krimi | thriller

John Wick tiltott területen, a gazfickók rejtekhelyeként működő Continental Szállodában gyilkolt. Tettével magára vonta a Felső Kör haragját, 14 millió dolláros jutalom... több»

2