2022.08.10 19:21 Tonyka Olvasottság: 973x
2

Sweet dreams

Elvárások nélkül ültem neki, nem tudtam semmit erről a sorozatról, könyvről, történetről. Fantasy-rajongóként egyértelmű volt, hogy adok egy esélyt neki. Az első résznél bambultam, mit hová, ki kicsoda? Kellett némi idő, mire leesett a tantusz, elfogadtam a különleges megjelenést, eszközöket, a világok működési mechanizmusát.

Első blikkre az álmok fejedelme kifejezetten unszimpatikus volt. El is könyveltem, hogy Edward 2 az Alkonyat sorozatból, csak még csenevészebb. Férfi szemmel ezeket a karaktereket szoktuk erősen utálni. A tini lányok viszont pont ettől olvadoznak. Na mondom, itt ér nekem véget ez a sorozat. Mondanom sem kell, innen szép feljönni bármilyen alkotásnak is.

Sweet dreams

A második résztől a kíváncsiságom erős érdeklődésbe fordult át. Az a fajta alkotás, ami szépen lassan építkezik, és észrevétlenül szippantja be az embert. Az a fajta, aminél elkezdi indítani a következő, majd a következő részt az ember, mire észreveszi, hogy hajnali kettő, és holnap meló van. Jutalomjátékot kapunk nagyon erős karakterszínészektől. David Thewlis, Boyd Holbrook, Mark Hamill igaz csak hangban. Időközben Tom Sturridge is egyre elfogadottabbá vált, rá kellet jönnöm, igazán jól hozza az álmok királyát. Rideg, tekintélyt parancsoló, de néha érzéseket mutató, sőt egyértelmű jellemfejlődés is mutat. Tehát többdimenziós a karakter, a mai mozis felhozatal többsége nem büszkélkedhet már ezzel. Szóval az ilyet értékelni kell, és megbecsülni.

Kettéválasztanám a történetet, az egyik fele a kiszabadulás, és az ellopott tárgyak visszaszerzése, a második etap az örvény körül forog. Nekem jobban tetszett az első fele. Valahogy mozgalmasabb, érdekfeszítőbb, dinamikusabb volt. A karakaterek többen voltak, és érdekesebbek is.

Műfaját tekintve enyhe horror-fantasy-nek mondanám. Kicsit megzavarodtam, pl. Constantint ugye filmrajongóként ismerjük valamelyest, aztán ebben a sztoriban kukázzuk az eddigieket, hisz egy hölgyet kapunk. Itt ragadnám meg az alkalmat, sajnos az LMBTQ iszonyatos teret nyert, és kapott a filmekben manapság. Viszont nem láttam még annyira túltolt alkotást ebből a szempontból. Gyakorlatilag nem rest a film azt állítani, hogy szinte mindenki a saját neméhez vonzódik. Normál kapcsolat mondhatni hátrányos megkülönböztetést szenved el. Lehet, egyfajta revansot vesznek az elmúlt évtizedek filmgyártásán, és görbe tükörként funkciónál. Nem tudom igazán mire vélni, de ránk van bízva, minek is tudjuk ezt be.

Látvány, és hangügyileg egy szavam sem lehet. Nagyon rendben van minden, pedig van CGI, gazdagon. Az összes rész közül azt hiszem a hatodik még meg is érintett. A halállal tett kis kirándulás igazán szívszorítóra és tanulságosra sikerült. Nem misztifikálják túl, ha menni kell, hát menni kell. Az örvény körüli történet kissé laposabb, de azért bőven élvezhető. Korinthoszi jól keveri a lapokat, a játéka is zseniális. Valószínűleg kicsivel hosszabb és komolyabb összecsapást adtam volna az ő személyének. Kíváncsian várom a következő évadot, hisz van még ebben kraft gazdagon. El is húzták szépen az orrunk előtt a mézesmadzagot, mondhatni horgukra akadtam.

akció | dráma | fantasy | horror | kaland | sci-fi

Álom, az álmok megtestesítője fogságban sínylődött egy halandó varázsló birtokában. Évtizedekkel később sikerül megszöknie, és hosszú utazásra indul, hogy visszaszerezze... több»

2