2022.08.16 18:29 Artemisia Olvasottság: 1042x
4

Hajsza

Baltasar Kormákur munkásságának meghatározó részét képezik a túlélőfilmek. Dobta már hőseit Izland fagyos vizeibe a Dermesztő mélységben, jeges hóviharba a Mount Everesten az Everestben, és hagyta őket elsodródni a nyílt tengeren egy pusztító hurrikán kellős közepén a Sodródásban. Ezúttal pedig az afrikai szavanna belsejébe küldi Idris Elbát és családját, hogy a civilizációtól elzárva nézzenek szembe egy vérszomjas Fenevaddal.

A film az állatos-szörnyes B-filmek jól bevált receptje szerint, mondhatni faék egyszerűséggel épül fel: egy özvegy apa (Idris Elba) két lányával egy isten háta mögötti afrikai faluba utazik a család régi barátjához. A vakáció azonban hamar rémálomba fordul, mikor egy bosszúszomjas oroszlán emberekre kezd vadászni, a család pedig egy lerobbant autóban találja magát az oroszlán felségterületén.

Hajsza

A történet abszolút nincs tehát túlgondolva, sőt, kimondottan sematikus. Az oroszlántámadások közötti időt egy elcsépelt családi drámával igyekszik kitölteni, miszerint Natannek felesége halála után újra el kell nyernie lányai bizalmát, és bizonyítani, hogy képes egyben tartani a széthullóban lévő családot. Ez a szál azonban erőltetettre és műanyagra sikeredett, érdemi dialógusból gyakorlatilag egy sem hangzik el. A karakterek közötti interakciók következetlenek, érdektelenek.

Az oroszlános szál, ahogy a zsáneren belül lenni szokott eltúlzott, életszerűtlen: néha már-már nevetséges emberi tulajdonságokkal ruházták fel az állatot. A CGI oroszlán megjelenésével alapvetően nincsenek nagy bajok, ahogy az akciójelenetek megkomponálása is elfogadható, ha eltekintünk a zsánerben szintén bevett aránytalanságoktól, pl. az oroszlán kiirt egy egész falvat és végez egy csapat állig felfegyverzett orvvadásszal, de a fegyvertelen Natan egy autó alatt simán elbújik előle, sőt egy szemtől szembeni összecsapás során is csak könnyebben sérül meg. Persze az egész cselekmény tele van logikai bakikkal, pl. az autó ok nélkül bekrepál, az oroszlánra nem hat a nyugtató lövedék, Martin házától alig néhány órát autóznak a faluig, visszafelé azonban napokig tart az út, mikor szereznek egy működőképes autót. Ahelyett, hogy igyekeznének kijutni az elhagyatott helyről, inkább megállnak a semmi közepén egy romos épületben, aminek persze nyitva hagyják az ajtaját. Az oroszlán pedig, aki elől korábban el lehetett futni, most gyakorlatilag pár perc lemaradással beéri az autóval menekülő családot.

Lapos, unalmas és sovány sztorival van tehát dolgunk, amiben még Idris Elba sem tud kibontakozni.

A valódi forgatási helyszín szépsége mellett a film üzenete az egyetlen értékelhető szegmens, hiszen az orvvadászat és az élővilág pusztításának riasztó következményeire hívja fel a figyelmet. Idris Elba pedig ha nem is alakított maradandót, de a nevének köszönhetően remélhetően minél szélesebb réteghez jut el ez az üzenet, amiről nem lehet eleget beszélni.

60 Fenevad  (2022)

dráma | horror | kaland | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Egy apa és két tizenéves lánya egy oroszlán célpontjává válik. Az apának be kell bizonyítania, hogy a szavannának csak egy csúcsragadozója van, az pedig nem más, mint ő. A... több»

4