2022.08.19 14:46 BRANTON Olvasottság: 1683x
0

Jön a harag, reszkess, in medias res lesz!

1986-ban Rutger Hauer főszereplésével megjelent Az országút fantomja című film, amely ugyan nem találta fel a spanyolviaszt, de egy kellően tökös és élvezetes akció-horror-thriller alkotás volt. Ami nagyban hozzájárul a hasonló műfajú alkotások élvezhetőséghez, az az országúti utazás és üldözés hangulata. Félelem és reszketés, vajon sikerül elmenekülni a veszélyes gyilkos elől? A legnagyobb pluszpontja egy országúti thrillernek az, hogy életszerű jeleket mutat. Nos, jelen alkotásunknál kihúzhatjuk az életszerűség jelzőt. Annyira popcorn, annyira infantilis mozi ez, hogy emiatt már szórakoztató.

Grace (Sophia Bush) és Jim (Zachary Knighton) szerelmespár. Autózgatnak, nyugisan töltik az iskolai szünetet. Nem tart sokáig a nyugalom, hiszen már aznap este összetalálkoznak a kegyetlen sorozatgyilkossal, John Ryderrel (Sean Bean), aki senkinek sem kegyelmez. Elkezdődik tehát a mészárlás, egy élet sem számít, bárki John útjába áll, az meghal. Az Országúti ámokfutó legjobb része olyankor történik, amikor határtalan pörgés van. Ilyenből viszonylag sok van, s unalmas jelenetekkel szinte nem is találkozunk. A játékidő stáblistával együtt 84 percet rúg, nélküle pedig 78 percet. Ennyi, ebben nincs is több, s ezt okosan ki is használták Dave Meyersék. Meyers videoklip - és filmrendező, mely meglátszik az alkotásán. A pörgős cselekmény mellett, talán ez a Meyers-féle vizualitás tud még adni a nézőknek egy kellemes szájízt. A film nem sokáig cicózik, körülbelül a 10. percben már bele is csapunk a lecsóba, afféle in medias res-effektus érződik.

Jön a harag, reszkess, in medias res lesz!

Az alkotás remekül működik slasher-horrorként, de akció-thrillernek sem utolsó. Azt adja, amit vállal, ahogyan már írtam fentebb. Feltűnik még Neal McDonough, aki hozza a saját szintjét. Ő tipikus ilyen B-filmes fickó, akit amúgy jó látni, mert nem rossz kis színész. Sean Bean nagyon jól hozza John Rydert, aki végre tényleg egy könyörtelen gonosz. Motivációi nincsenek, csak esztelenül gyilkol. Sophia Bush játssza Gracet, a kétségbeesett hölgyet, akinek fel kell vennie a kesztyűt John Ryder ellen. A hölgyre egy rossz, szavam sem lehet, de Zachary Knightonra, az általa játszott figurára (Jim), és a forgatókönyvírókra már lehetne. Zachary pocsék színész, a karaktere pedig egy életképtelen fickó, aki mintha kézfelnyújtással jelezné Johnnak, hogy „hahó, itt vagyok, gyere kapj el és ölj meg!”. John szerencsére megy, s abszolválja mindezt. Érdekességként megjegyzem, hogy producerként közreműködik Michael Bay. Hagy is a film maga után egy Bay-típusú utóízt.

Az Országúti ámokfutó egy szögegyszerű road movie, méghozzá akció-horror-thriller kombóval megfűszerezve. Vannak hibái, például az egyik főszereplő, aki életképtelen, vagy éppen túl hihetetlenek bizonyos cselekedetek, megúszások, de mindezek ellenére egy élvezhető mozi, ami cirka 80 percre tökéletesen kikapcsol. Ebben a kánikulában pedig jól esik egy kis hűsítő. 3 csillag!

horror | krimi | thriller

Grace (Sophia Bush) és Jim (Zachary Knighton) egy kellemesnek ígérkező autós túrára indul, hogy együtt töltsék az iskolai szünetet. Ám kirándulásuk hamar rémálommá válik,... több»

0