2022.08.28 21:42 BRANTON Olvasottság: 546x
1

Fullasztó mentőakció

Rövid, igaz történetünket ismertetném pár mondatban. 4 éve, 2018 nyarán történt egy tragikus esemény Thaiföldön, pontosabban a Tham Luang-barlangban. Egy 12 fős gyermekfutballcsapat bennragadt a vájatban, méghozzá heves esőzések közepette. A mentőakció 2018.

június 23. és július 10. között történt. A mentőcsapatnak nem volt könnyű dolga, hiszen az emelkedő vízszint nehezítette a gyermekek beazonosítását és a csapat mentőakcióját is.

Fullasztó mentőakció



2022-ben Ron Howard megrendezte az angolul Thirteen Lives, de magyarul A tizenhármak címre hallgató alkotást, mely ezt a témát dolgozza fel. Milyen rendező Ron Howard, mit alkotott eddig, hogyan sikerült legfrissebb mozija? Csapjunk a lovak közé!
Howard többnyire drámákat rendezett pályája során, aki most sem szakítja meg ezt a szériát. Kiváló képességű direktornak hiszem, aki nem véletlen zsebelt be számos díjat és dicsérő szavakat. Ő rendezte az Apollo 13-at, az Egy csodálatos elmét, a Da Vinci-kódot, vagy éppen a Hajsza a győzelemért című alkotást. Mind nagyszerű mozi, székbeszegező élmények. Történetük, színészeik csúcsra vannak járatva, tökéletes választás a publikum számára. Nem rossz ajánlólevél ez mindeddig, mi több, pazar!

Mikor annak idején, 2018-ban meghallottam a hírt, hogy Thaiföldön, a Tham Luang-barlangban rekedt 12 gyermekfocista, megrázott. 4 éve még én is csak 16 éves voltam, gyermekként szereztem tudomást a történtekről, illetve mindmáig a szívem csücske a futball. Sajnáltam őket, izgultam a mentőcsapatért. Sajnos volt egy halálos áldozat, de ezt a film is bemutatja.

Nem semmi színésztriót kapunk főszerepre! Colin Farrell, Viggo Mortensen, Joel Edgerton, persze a többiek is remek színészek, de ez a hármas bármelyik filmet felhúzná minimum 1 csillaggal. Ron Howard ismételten megcsinálta, nem nyúlt mellé! A játékidő viszont egy kissé hosszúra nyúlt, egy 10 perccel rövidebbre meg lehetett volna nyesni ezt a vágószobában. Egy jó 12-15 perc van is a filmben, amit untam. Az eleje és közepe táján vannak ezek a percek, de a több mint két órából vajmi kevés, hogy elrontsa az élményt. Az utolsó 40 perc úthengerként gázol át a nézőn! Mocsok durván jelen van az izgalom, a feszültség, az aggodalom, hiába tudjuk azt, hogy hogyan is ér véget ez a történet.
Howard mondjuk ennek mindig is a mestere volt, hiszen nagyszerűen tud életrajzi drámát rendezni, ezt itt is mutatja! Szuggesztív képsorok, melyek beleégnek a néző agyába, egy-egy kamerabeállítás pedig a nagy blockbustereket idézi, szóval a látvánnyal sincs probléma. Egy ilyen filmnek, a látványvilág nem éppen a legfontosabb része, de Howard és csapata ezt is maximalizálta.
Farrell, Mortensen, Edgerton őszintén játszanak, öröm és fájdalom őket nézni. Öröm, mert érezni a színészet iránt érzett szeretetüket, s önmaguk közötti kémiát. Fájdalom, hiszen gondoljuk, hogy torokszorító lehet egy valós tragédiának moziverziójában játszani.

Élveztem, szenvedtem, ilyen egy jó dráma. Nem Ron legjobbja, még csak zseniális mozinak sem mondanám, "csak" egy nagyon klassz filmnek. Így kell ezt a sok egyhangú, lelketlen tucatszemét közepette varázsolni, köszi Ronnie! 4 csillag!

dráma | életrajzi | thriller

Thaiföldön néhány fiatal srác és edzőjük egy elárasztott barlangban rekedt. A film az ő megmentésükre irányuló küldetést követi nyomon. A 2021-ben megjelent nagysikerű... több»

1