2022.09.15 18:04 zsena Olvasottság: 548x
7

A tökéletes törékeny, akár a normális és az őrület határa

Azta! Ez film ( A tökéletesség 2018 - The Perfection) teljesen kiakasztott és egyben lenyűgözött. Folyamatosan vitt magával a cselekmény. Adott egy csellista zeneiskola, ahonnan neves művészek kerülnek ki, meghatározó alakok a komolyzene iparban. Anton és Paloma az iskola vezetői, akik két másik tanárral irányítják az intézményt, akiknek megszállottságukká vált a perfekcionizmus. Ezt tudatosan nevelik bele a lányokba, akik náluk tanulnak ebben a bentlakásos intézményben. Charlotte ( Allison Williams - Tűnj el [Get out] című film) az egyik üdvöskéje az iskolának, akinek ott kellett hagynia az álmát, hogy a beteg anyját ápolja. Tökéletesen hozza a pszichopata szerepet, csakúgy mint a Get Out című filmben.

Miután hosszú évekkel később az anyja meghal, Charlotte visszatér Antonékhoz, hogy újra velük lehessen, és egy rendezvényen találkoznak Kínában, ahol Charlotte rájön, hogy már nem ő a legfényesebb csillag, és helyét átvette Lizzie, akit később elcsábít, majd elkísér egy útra, ahol Lizzie másnapossága horrorba fordul át és a pillanatnyi őrülete borzalmas tettre készteti a lányt, hogy vágja le a saját kézfejét, mert az tele van bogarakkal. Charlotte pedig segít neki ebben. Ezt persze visszafelé tekerve újralátjuk, hogy miféle leleményes tervet eszel ki, miféle bravúr egy féltékeny lánytól, hogy eltávolítsa riválisát, gondoljuk mi, viszont ami ezután következik, az egy bal egyenes a nézőnek.

A tökéletes törékeny, akár a normális és az őrület határa

Értem én, hogy eddig erőszakos volt, de mi tud jönni ezután? Hát még több brutalitás, és abszurd dolog. Végül is a film lényege a végső 5 percben értelmet nyer, ahol Charlotte és Lizzie barátságot kötnek, egyik lány a bal karját veszítette el a másik lány a jobb kézfejét, és külön-külön nem lennének képesek játszani, de együtt a megmaradt kezükkel végre elérik a tökéletes játékot. Ez kellett ahhoz, hogy igazan révbe érjenek? Mindent a cél érdekében? Meddig hajszolhatjuk a tökélyt? A múltunk örökké velünk marad? Ezekre igyekszik választ adni a film és a rendező is, a maga erotikus pokoli módján.

Úgy gondolom, Charlotte tudatosan okozta anyja első agyvérzését, hogy ki tudjon szakadni A tökéletesség mechanizmusából, és ezzel akart segíteni szerelmének, Lizzie-nek is, igaz, kissé abszurd módon, de megtette. A zene valami fergeteges a filmben, egész végig csodásan kíséri ezt az őrületet.

dráma | horror | thriller

Mikor a zenei tehetségnek számító, problémás Charlotte felkeresi Elizabeth-et, egykori iskolája jelenlegi sztárját, a két lány találkozása események olyan láncolatát indítja... több»

7