2022.09.25 14:30 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Jó az öreg a háznál.

Nicolas Cage olyan mint a jó bor, be kellett érnie.

Talán ötven után kezdett beérni hősünk, de sokkal jobb mozikat gyárt, mint annak előtte.

Jó az öreg a háznál.

De lássuk, most adott esetben mit is láthatunk?

Joe (Nicolas Cage) Austinban él, és a negyvenes évei vége felé jár. Vállalkozásában, főleg feketékkel, fákat mérgeznek meg, hogy miután azok teljesen kiszáradtak, kivághassák őket.

Kocsmába, nyilvánosházba jár, néha pedig kártyázik a szomszédokkal. Próbálja elkerülni az elkerülhetetlen végzetét, az elkeseredés szülte erőszakot, és a börtönt. Egy napon a 15 éves Gary (Tye Sheridan ) csatlakozik a fairtó csapathoz.

A fiú próbál túlélni agresszív alkoholista apja mellett, ami iszonyatos nagy kínokkal jár.

David Gordon Green filmdrámája az apa-fiú kapcsolatról szól. Rengetegszer feldolgozott, teljesen hétköznapi téma. Van egy fiú, egy verekedős apa, meg egy magányos apajelölt.

Ez alapján még lehetne végtelenül unalmas film is a Joe, valahogy mégis van benne valami megnyerő hitelesség, és persze kraft.

Első hallásra az tűnhet fel, hogy mennyire megíratlanok a párbeszédek a munkások között, teljesen esetleges.

De fellélegezhetünk, tudatos, kordában tartott improvizációt láthatunk. A karakterek majdnem mind hitelesek. A vak kocsmatöltelék, a shotgunnal vagánykodó nő, a gusztustalan őznyúzás, a lepukkant prostik, az alkoholista apa, sőt, még maga Nicolas Cage is.

Green visszafogottan, néhol ironikusan kezeli az általunk megszokott, érzelmeit kezelni nem tudó, lobbanékony Cage-karaktert. Mondhatjuk, hogy helyet talál neki egy filmdrámában. Igen, Nicolas Cage-nek, aki itt sem játszik rosszul.

Viszont Gary Poulter külön fejezetet érdemel. Olyan pontosan alakítja a rá kiosztott gonosz-apa szerepet, meg sem fordul a fejünkben, hogy csak az érzelmeinkre játszik. Poulterre John Williams casting direktor talált rá Austin utcáin.

A hajléktalan, alkoholista férfit egy pár perces szerepre akarta szerződtetni, de miután kiderült, hogy Poulternek mindig is voltak színészi ambíciói, a harmadik legfontosabb szerepet kapta a filmben, ami egy modern tündérmese. Pár hónapra vérprofi filmszínésszé változott, hogy eljátsszon alkoholizmust, break-táncot, verekedést, gyilkosságot. Tragikus módon, két hónappal a forgatás után, alkoholmérgezés következtében fulladt bele az austini Lady Bird tóba. Green szerint bármire képes lehetett volna a filmvásznon. Sajnos mi sosem tudhatjuk már meg.

A Joe, apró túlkapásai mellett (Cage simán ellátja a sörétes puskától kapott sebét, egy másik jelenetben pedig még mindig nem tudja hihetően megölelni a srácot, illetve kimondani a „fiam” szót) összességében egy kifejezetten őszinte, érett film. Hitelesen ábrázolja Joe-t és az életformát, amit él, anélkül hogy elítélné, vagy sajnálkozását fejezné ki. Csak teszi a dolgát, és éli a mindennapokat.

Ironikus és persze önironikus. Néhol még arról a feszültségről is elgondolkodtat, ami leginkább kétségbe ejti a főszereplőt.

Ez, a Texas hercegéhez nagyon hasonló témájú film, a rendezőnek egy sokkal érettebb munkája, mint az előző. Folyamatos fejlődést érzünk. Érdemes David Gordon Greenre jobban odafigyelni a közeljövőben.

Mindenkinek, hiszen a mondanivalója is emberi és vegytiszta.

Kaotikus, és megindító, ráadásul érzelmeket bír megmozgatni.

72 Joe  (2013)

dráma | krimi

Joe (Nicolas Cage) múltja nem makulátlan, ült már börtönben is. Most egy favágó brigád élén igyekszik rendbe szedni az életét, és boldogulni, ahogy tőle telik. Gary (Tye... több»

1