2022.10.26 12:59 BRANTON Olvasottság: 1397x
3

A megoldás neve: Barbár

2022. Napjainkban kevés említésre méltó alkotás készül. A streaming önti magából a középszerűbbnél középszerűbb filmeket, sorozatokat. A néző nem tudja, mit tegyen, már a könyökén jön ki a rengeteg ismétlődő sablon, számára túlzó propaganda. Szeretne végre igazán jól szórakozni? A megoldás neve: Barbár.

Zachary Michael Cregger, avagy Zach Cregger rendezte a filmet, aki egy színész, komikus, író, rendező, producer. Többnyire vígjátékokat írt, rendezett és bennük szerepelt. Cikkünk tárgya Cregger első horrorfilmje, amit ő maga írt és rendezett. A szereplőgárda talán nem a legveretesebb, de kellőképpen izgalmas. Bill Skarsgård, Georgina Campbell és Justin Long a főszereplők, kisebb szerepekben feltűnik még Kate Bosworth, Richard Brake és Sara Paxton. Egy a húszas évei közepét taposó fiatal nő állásinterjúra érkezik egy városba. Mire megérkezik a kibérelt házhoz, már beesteledik, az eső is elered. Nem ez a legnagyobb probléma, hiszen kiderül, hogy az apartmant tévedésből duplán foglalták le. Többet nem is árulnék el a történetről, hiszen senkitől sem szeretném elvenni a felfedezés élményét. Az első ötöd kvázi egy kamaradarab, amely remekül ötvöz két, a néző számára idegennek ható műfajt, a thrillert és a romantikus komédiát. Érezni, hogy Cregger jártas a vígjátékokban, az viszont üdvözlendő, hogy a thriller sem áll távol tőle. Klasszul felépített jelenetek, hitelesen megjelenített helyzetkomikumok tarkítják ezeket a perceket. Ilyenkor az alkotás kiszámíthatatlan, egyedi és vicces. Ahogy telnek a percek, úgy lesz a film egyre rejtélyesebb, baljósabb. Szép lassacskán átevezünk a horror partjára, az a part pedig olyan iszapos, mocskos és meredek sokszor, hogy élvezet nézni. Kedves Olvasó! Teszek egy kis kitérőt, hogy két mondatban jelezzem neked, hogyan érdemes a film felé tekinteni. Mennyire jók is voltak azok az idők, amikor az ember elé még nem dobtak 20 előzetest, nem záporoztak a spoilerek, inkább saját maga fedezte fel az adott alkotást. Nos, ezt a filmet is így érdemes igazán megtekinteni, ne nézz előzetest, próbálj nem belefutni spoilerekbe, mert hidd el, ez a film üt, emlékezetes, olyan alkotás, amelyre már rég vártunk! A rendezés remek, a színészi játékok kapcsán kiemelendő Bill Skarsgård és Georgina Campbell kettőse, briliáns a kémia közöttük. Justin Long hozza az átlagszintet, s igazából a többiekre sem lehet panaszunk. Az operatőri munka nem kiváló, nem kiugróan magas színvonalú, de pont megfelelő, jónak nevezhető. 102 percből csupán 5-7 olyan perc van, amely talán-talán nevezhető feleslegesnek, időhúzásnak. Nem tesz hozzá szinte semmihez, viszont ezenfelül egy okosan, kezdetben lassan építkező, de egy kis idő elteltével egyre pörgősebb 90 percet kapunk. Valóban az év horrorszenzációja, igazán szomorú, hogy idehaza nem kap mozis forgalmazást. Érdemes lett volna behozni, hiszen régóta csak a jobb esetben középszerű, rosszabb esetben legalja horrorfilmeket kapjuk.

A megoldás neve: Barbár

A Barbár egy feszes, mindenféle klisétől mentes, okos horrorfilm, amelyet 18 éven aluliaknak, vagy éppen galamblelkűeknek nem lehet ajánlani. Barbarian (2022) ítélet: 5/5. A film október 26-tól elérhető Disney+-on. (Barbár, 18 éven aluliak számára nem ajánlott)

66 Barbár  (2022)

horror | thriller

Egy fiatal nő állásinterjúra érkezik a városba. Késő este érkezik meg az apartmanhoz, amit tévedésből duplán foglalták le, egy idegen férfi lakik ott. A nő megérzése... több»

3