2022.10.28 11:25 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Nem ájultam el, de rendben volt!

Nem bántam meg egy percig sem, hogy megnéztem!

De komolyan.

Nem ájultam el, de rendben volt!

Juan José Campanella, köszönjük neked ezt a dél-Amerikai filmélményt!

Már több alkalommal láthattam, milyen is az, amikor az argentinok filmet csinálnak.

Olyan nagyon speciális!

Ezúttal az animáció terén próbálkoznak, ráadásul nem is rosszul.

És ezek után mit írjak egy olyan moziról, amiben valaki a világ legnagyobb stadionját akarja felépíteni szülőhelye főterén?

Az emberek értetlenül állnak a dolog előtt, pedig arrafelé még foci is van. Az egész a gyerekkori sérelmekről szól, melyek képesek hihetetlen mértékben eltorzítani a személyiséget. Vannak olyanok, akiket egész életükben a bosszú motivál, ettől lesznek híresek, gazdagok, befolyásosak.

Ásznál akkor kezdődnek a bajok, amikor Amadeo bucira veri csocsóban, ráadásul lenyúlja a környék legjobb csaját, Laurát is. Amíg Ászból ünnepelt focista lesz, Amadeo megmarad a csocsónál és Lauránál. A grandiózus terv útjában áll az a hely is, ahol a kifejezetten nevezetes esemény egykoron megtörtént, így a csocsóasztal a mocskos szemétdombon végzi. És ekkor megtörténik a csoda, a játékosok életre kelnek, hogy segítenek megakadályozni a város és lakói feláldozását a foci oltárán. Az utóbbi időben szép számmal kerültek a mozikba nem hollywoodi rajzfilmek.

Ezeket én két nagy csoportra osztom. Az egyikbe tartoznak azok, melyek erőlködve megpróbálnak hollywoodiak lenni, de az esetek döntő többségében ez nem sikerül. A másikba pedig azok, melyek az adott nemzet kultúrájából és rajzfilmes hagyományaiból merítenek (igaz, sokszor nemzetközi anyagi és szakmai segítséggel), és általában ez be is válik, néha pedig zseniálisan üt!

A Csocsó-Sztorit az utóbbi kategóriába sorolnám.

A karakterek jól sikerültek, kifejezetten szerethetőek, az élő szereplők és az életre kelt bábuk között markáns a különbség és ezt nem csak a méretre értem. A történet olyan, amilyen, láttam már jobbat is, persze sokkal rosszabbat is, a célközönséget figyelembe véve tanulság minden esetre van. (Mint mindig.) A párbeszédek viccesek, a humor az egyik fő motívum, a másik a kaland, ez utóbbi rengeteg meneküléssel és rohanással jár, (a mozgás) korrektül megrajzolva. Hasonlóan az amerikai változathoz, nálunk is közkedvelt színészek kölcsönözték hangjukat a szereplőknek, a szinkront tényleg szerettem, élvezetes volt.

És bár nekünk, magyaroknak ez nem mond sokat, a polgármester éppúgy helikopterrel hagyja el a várost, mint 2001-ben az ország elnöke a rezidenciáját, mikor a válság kicsúcsosodott. Akár szeretnénk a gyerekből focistát nevelni, akár nem, apa-fiú mozizáshoz ideális, és ez a lényeg, a nevelés!

Egy nézésre nagyon ott van!

animáció | családi | kaland | sportfilm

Amadeo egy parányi faluban él. Itt dolgozik a helyi kocsmában, ahol a legutóbbi csocsóversenyen ő bizonyult a legjobbnak. A fiú titkon fülig szerelmes Larába, azonban a lánynak... több»

1