2022.11.07 19:55 BRANTON Olvasottság: 135x
3

Az olasz csődör legendájának kezdete

Hatalmas klasszikus, Stallone talán legikonikusabb figurája. Vegyük sorra a teljes szériát, beleértve a Creed-filmeket is! Vágjunk hát bele! Balboa bokszkarrierjének első meneteit az a John G. Avildsen rendezte, akitől nem áll távol a sportfilmes műfaj. Ő rendezte a nagy sikerű, szintén méltán elismert és népszerű, ám mégiscsak Balboa kultuszának árnyékában élő A karate kölyök első, második és harmadik részét. 1976-ban viszont ledirigálta Stallone egyik legjobbját, a Rockyt.

Miről is szól ez a klasszikus? Röviden fogalmazhatnánk úgy is: az életről. Tökéletes bizonyíték Avildsen klasszikusa arra, hogy nem kellenek több száz dollármilliárdok ahhoz, hogy egy film filmként működjön. Mi is a titok kulcsa? Emberi karakterek, emberi történet, szív és lélek. Az egész szériát áthatja a küzdeni akarás, a gyász és annak feldolgozása, a továbblépés, s ami talán a legfontosabb, önmagunk megismerése.

Az olasz csődör legendájának kezdete

Ez a film valamit mondani akar és mond is! Nem nyálasan, de mégis hatásosan és didaktikusan. A színészi gárda egészen fantasztikus, egytől egyig. Nem is lehet kiemelni senkit, hiszen mindenki mindent belead. Nem egy futószalagon gyártott f*s ez, nem egy futószalagon gyártott f*osokban szereplő színészcsapat ez! Stallonenak vannak remek szerepei, de egyértelműen ez a legnagyobb mélységgel bíró karaktere. Sokan egy szintre emelik Stallonét Seagallal és a többi C-kat akciósztárral, viszont azért Sly nem egyszer mutatta, mutatja meg, hogy több ő ennél. Rocky-franchise, Rambo - Első vér, A bosszú börtönében stb.: remek alkotások egy remek Sylvester Stalloneval. Érdekességként megjegyezném, hogy a Rocky szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. Igen, ekkora filmről van szó! Oda azért nem kismiska alkotásokat válogattak be, hanem fantasztikus darabokat. 46 éves film, de mit sem öregedett. Az operatőri munka korát megelőzi, a zenék érzelemdúsak, remek hangulatot eredményeznek. A stáb kitett magáért, remek munkát végeztek. 10 Oscar-jelölés, abból 3 győzelem még abban a korban, amikor még jelentett is valamit az a kib@szott szobrocska. Örökzöld dráma, melyet nem szabad elfelejteni!

89 Rocky  (1976)

dráma | sportfilm

Nem könnyű az élet a szegénynegyedben, és bár lehetetlennek tűnik, de Rocky Balboa megpróbál kitörni. Sok lehetősége nincs, így a sporttal, pontosabban a boksszal próbál... több»

3