2022.11.26 22:39 Kóborló Olvasottság: 310x
2

Tükörországból jöttünk

Jordan Peele neve nem oly rég felmerült egy másik horrorrajongó barátommal tartott beszélgetés során, Miszerint hogy vajon van e olyan rendező a 21 századból, akinek a munkái, lesznek e olyan Minőségi alkotások, Mint mondjuk a 80-as években John Carpenternek. Jómagam azon az állásponton voltam e témával kapcsolatban, hogy Jordan Peele, valószínűleg nem fogja tudni megközelíteni azt a fajta Minőségi borzongást, aMit Carpenter filmjei jelentenek számomra, de a barátom szerint, erre azért van esély. Mivel a 2022-es év legelején összeállítottam egy olyan horrorfilmes listát, aMire Mindenképp szeretnék majd időt szánni és hát Jordan Peele Nem című filmje is megtalálható eme listán, így gondoltam Miért ne nézném meg a két korábbi filmjét is előtte. A 2017-es Tűnj el! című első filmje, ha nem is egy hibátlan alkotás, de sok szemszögből vizsgálva, egy magason kiemelkedő darab volt a 2017-es horrorfilmes felhozatalban. EMiatt pedig igencsak erős ajánlólevele volt számomra, a két évre rá következő Mi című alkotása, aMi előjáróban (s az előzetese alapján) egy horrorisztikusabb darabnak tűnt. Ezek fényében kezdtem bele a második rendezésébe, na de lássuk hogy Mivel is szolgál eme film a közel két órás játékideje alatt.

Már a Tűnj el! című film sem volt egy egyszerű és könnyen fogyasztható darab történetileg, de ha lehet ilyent írni, akkor a Mi című filmjével rátett a rendező még egy pár lapáttal. Kedvelem az olyan alkotásokat, amelyeknek a története nem annyira egyértelmű, hogy a film nézője már az első megtekintése után, Minden mozaikdarabkát a megfelelő helyre tudjon beilleszteni. Nos ez maximálisan megvolt ennél a történetnél (talán egy kicsit túl is volt már tolva a film e téren). Kevés olyan filmet tudnék hirtelen leírni, aMiben ennyi különféle utalás található az élet magvas gondjaira és eMiatt, egy kissé talán nehezen befogadhatónak is éreztem jelen filmünk történetét (vagyis az szinte biztos, hogy sokaknak túl sok lesz). Az biztos, hogy aMik a film előzetese alapján egy egyszerű home invasion jellegű filmre számítanak, azok hatalmasat fognak csalódni, hisz ez csak egy aprócska rétege, a rengeteg különféle rétegekből felálló filmnek. Az is biztos hogy akik egy horrorfilmre számítanak a filmmel kapcsolatban, azok is csalódni fognak, mert ahhoz túlzottan változó volt eme produkció feszültségadagolása. Vannak benne feszült jelenetek, aMik ki tudják elégíteni a horrorrajongók elvárásait, de a történet magvas gondolatainak a részletes taglalása, hamar tönkreteszi a horror iráni vágyakozásainkat. Be kell hogy valljam, nekem ez tetszett benne, de ha már a film elsősorban a horror műfajába sorolják, jómagam is el tudtam volna fogadni több izgalmat és feszültséget a történetéből.

Tükörországból jöttünk

Számomra a film egyik kisebb negatívuma, hogy a filmbéli karakterek is több rétegből épülnek fel és csupán apróbb jelenetek során mutatkoznak meg a burkolt jelentőségeik, ezáltal pedig kissé nehéz volt velük azonosulnom vagy akár izgulnom értük. Viszont az tagadhatatlan, hogy ismételten sikerült a filmbéli karakterekre a legmegfelelőbb színészeket megtalálni és hát az alakításaik is maximálisan rendben voltak. Egy másik negatívumom a filmmel kapcsolatban, a lezárás. Itt elsősorban a negatív karakterek megjelenésük és azoknak a céljait éreztem kissé gyengén kivitelezve. Viszont más negatívumot nem tudnék megemlíteni ezzel a filmmel kapcsolatban, sokkal inkább még egypár pozitívum jut az eszembe.

Ilyen például a film zenei betétjei, aMit elsősorban a The Luniz rapperbanda I Got 5 On It című dalának a különféle kivitelezései emel ki számomra (a film végi változattól szinte kirázz a hideg annyira tetszett nekem). Tovább a film vágásai is jók voltak, de a legvégén látható vágási megoldások teszik számomra fel arra a bizonyos i-re a pontot e téren.

Nehézen tudnám megmondani hogy kiknek lehetne ezt a filmet maradéktalanul ajánlani, talán akik valaMi nem megszokottra vágynak. Talán akik Minden aprócska dolog mögött szeretik keresni és megtalálni a mögöttes mondani valókat. Az biztos hogy én jól szórakoztam a közel két órás játékideje alatt.

63 Mi  (2019)

horror | misztikus | thriller

Egy család nyaralni indul a tengerparti házukba, hogy néhány napot pihenéssel és kikapcsolódással töltsenek barátaik körében. Az anyát régi, gyermekkori traumái kísértik az... több»

2