2022.12.04 11:33 Kóborló Olvasottság: 1106x
4

Ne lásd

A 2022-es év talán egyik legjobban várt horrorfilmje sok ember számára, Jordan Peele harmadik rendezése volt. Bevallom én is nagy elvárásokkal kezdtem bele, ismerve a rendező korábbi filmjeit, illetve azok minőségét, de azt kell hogy írjam, hogy a Nem című film, Nem csak hogy Nem teljesítette az elvárásaimat vele kapcsolatban, de talán az adott év egyik legnagyobb csalódása is volt számomra.

Jordan Peele korábbi filmjeit (Tűnj el! Mi) finoman szólva sem nevezném a könnyed kikapcsolódásra vágyó produkciók közé, hisz annyi apró kis puzzle darabkából állnak a történeti elemeik, hogy igencsak könnyen elveszhetnek köztük a nézői. Ráadásul szinte minden apró darabkájukba bele lehet magyarázni egyfajta mögöttes tartalmat is és ez egyfajta védjegyévé is kezd válni a rendezőnek. De teszem fel a kérdést, mi történik akkor, ha eme mögöttes tartalmak már Nem képesek úgy szórakoztatni a nézőit, mint a korábbi filmjeinél? Jómagam úgy gondolom, hogy ha ez bekövetkezik, akkor születnek majd olyan filmjei Mr. Peelenek, mint jelen esetben a Nemnél. Ugyanis ennek a filmnek a történetében is megtalálhatóak ezen elemek, de valahogy számomra itt már túlontúl kuszának és jóval kevésbé váltak szórakoztatóvá, ezáltal pedig Nem is akartam felfedezni a film történetének a hátterében meghúzódó különféle utalásokat. Ha pedig így nézzük a film alapjául szolgáló történetet, akkor pedig finoman szólva sem lehetünk megelégedve. Számomra talán az volt a legzavaróbb a filmben, hogy elképesztően ráérősen próbálja felépíteni a történeti elemeket (elég csak ha a film hosszára gondolunk itt, ami a maga 130 percével, egyáltalán Nem nevezhetünk rövidnek), de ráadásul a forgatókönyv belesző a fő cselekményszálba számomra teljesen felesleges kiegészítő szálakat, amik pedig semmit Nem tesznek hozzá a filmhez. Összegezve számomra sajnos ez a fajta történetépítés, egyáltalán Nem nyerte el a tetszésemet, ráadásul még kimondottan feszültségmentesnek is éreztem mindezt.

Ne lásd

Viszont el kell hogy ismerjem, hogy azért jó pár pozitívumot is találtam a filmben. Az egyik ilyen dolog, hogy nagyon szépen van fényképezve és a vágásokat is csak dicsérni tudom. A film sci-fibe illő jeleneteivel kapcsolatban azért már megoszlik a véleményem, ugyanis ha eltekintek a film játékidejének az utolsó fél órájától, akkor egyáltalán Nem dicsérném e téren meg (de legalább abban az utolsó fél órában láthatunk igazán szép megoldásokat is). Sajnos a filmbéli karaktereket sem tudom annyira dicsérni mint Peele korábbi filmjeinél, ugyanis számomra egyáltalán Nem voltak annyira működőképesek. A filmbéli OJ alakítása számomra kissé kevés volt, az Emerald karaktere pedig meg már túl sok, ráadásul a további karakterek pedig kissé jellegtelenek lettek. Ezen hibák elsősorban a forgatókönyvben keresendőek és Nem az őket alakító színészek alakításait okolnám.

Összegezve én is nagyon vártam ezt a produkciót a 2022-es horrorfilmes felhozatalában, de sajnos csalódnom kellett benne, ugyanis nagyon Nem egy nagyközönség film lett és még a Jordan Peele filmrajongókat is megosztotta szerintem.

60 Nem  (2022)

horror | misztikus | sci-fi

SkyShowtime (2023.04.19.)

Igencsak rövid időn belül kiderült, hogy Jordan Peele napjaink egyik rendezőzsenije, aki a Tűnj el! és a Mi című alkotásaival már bizonyította, hogy a horror műfaja tartogat... több»

4