2022.12.12 08:39 Tonyka Olvasottság: 680x
1

Kesernyésen életszagú

Ismét egy real témával foglalkozó alkotás. Nem tudom, van-e hasonló témában. A filmkészítők betegséggel kapcsolatos kapacitásának nagy részét a rák teszi kis. Ezen felül pár AIDS-es ugrik még be, egyéb nem igazán.

Talán ezeket szívfacsaróbbnak, drámaibbnak ítélik, illetve szélesebb réteget érint, ezáltal a közönség is jobban elérhető érzelmileg. Nevezhetem hiánypótlónak is, a demencia is elképesztő akadályok elé állítja a hozzátartozókat és a beteget is. Mindkettő számára rémisztő az egész lefolyása. Kicsit érintett vagyok, így megdöbbentő volt látni azokat a főbb tüneteket, illetve szituációkat, amik jellemzik ezt a betegséget.

Kesernyésen életszagú

Mint megannyi betegség, teljesen random, kit érint és kit nem. Van, aki penge 90 felett is, van, aki már 70 felett küzd ezzel. Anthony Hopkins remek választás, gondolom, nem kell különösebb indoklás, hogy miért. Hálás vagyok a készítőknek, kihagyták a túldramatizált, állandóan siratni akaró kliséket. Sallangmentesen, teljesen realisztikusan mutatják be, hogyan hat, és milyen dilemmákkal küzd egy hozzátartozó. Illetve segít megérteni, mivel is szembesülhet maga a beteg. Segít megérteni, elfogadni, ami annyira egyáltalán nem egyszerű. Utóbbit tapasztalatból tudom. Szó sincs izgalmakról, a történet normál tempóban csordogál, az elkerülhetetlen, egyetlen megoldás felé. Sajnos a legtöbb esetben egyszerűen nincs jobb megoldás, mint amit a film az egyenlet végén remekül tár elénk. Senki ne számítson mondjuk Philadelphia szintű beszippantásra. Ahogy említettem, ez a valóság, ami nem izgalmas, szimplán csak lehangoló, és betekintést enged egy nagyon komoly betegség lefolyásába.

87 Az apa  (2020)

dráma

A nyolcvanadik életévét taposó Anthony egyre gyakrabban érzi, valami nincs rendben. A férfin egyre jobban eluralkodik a demencia. Miközben elmarja maga mellől ápolóját, a lány... több»

1