2022.12.30 16:12 BRANTON Olvasottság: 124x
2

Eseményhorizont

2047-ben járunk. Az Event Horizon felderítőgépezet évekkel ezelőtt nyomtalanul eltűnt, ám most jeleket küld, pontosabban sugároz. Egy csapatnyi űrhajós elindul, hogy kiderítsék, mi is történt pontosan az űrhajóval. Velük tart maga a hajó tervezője is, Dr.

Weir (Sam Neill), aki talán nem is az, akinek mutatja magát. A csapat még csak nem is sejti, hogy miféle veszély leselkedik rájuk. 1997-ben Paul W.S. Anderson még a remekül induló, aztán csúfos kudarcot szenvedő Kaptár-quadrológia előtt elkészített egy kultstátuszt kiérdemlő sci-fi-thrillert, a Halálhajót. Anderson filmje nem nevezhető túlságosan eredetinek, viszont rendkívül friss és üde módon játszik a már bevált, konvencionális műfaji elemekkel, illetve sablonokkal.

Eseményhorizont

Kapunk itt nem keveset Ridley Scott Alienjéből, de még egy csipetnyit a Stanley Kubrick által dirigált, méltán nagysikerű és népszerű A ragyogásból is.

Akkoriban nagy bukás volt Anderson mozija, kevés légy szállt rá. Később kezdett el egy keménymag kialakulni körülötte, pontosabban egy olyan réteg, amely igazán nagyra tartja. Természetesen az nem újkeletű dolog a filmek történetében és történelmében, hogy egy bemutatásakor megbukott film később (akár 15 év múlva) megtalálja a saját rajongótáborát. Ezt a ligát erősíti David Fincher kultklasszikusa, a Harcosok klubja is, no de arról majd egy másik kritikámban írok. Olyan szinten kedveltté vált a Halálhajó, hogy később nem is egy, hanem kettő nagyon erősen ráhajazó sci-fi követte. Az egyik a Danny Boyle rendezésében készült Napfény című film, a másik pedig a Christian Alvart által dirigált mozi, a Pandorum. Mindkettőnek központi eleme az a pszichológiai terror, amely itt mutatkozott meg először erőteljesen. Tudni illik a Halálhajó nem egy vértiszta sci-fi, inkább egy pszichológiai thriller. Szereplőink elméjének legsötétebb bugyraiból, legsúlyosabb tragédiájából kapunk mi nézők 96 percnyit, melyet egyhamar nem felejtünk. Persze nem kell itt egy óriási dramaturgiára számítani, mert a Halálhajó inkább felvet néhány súlyos emberi tragédiát, mintsem kibontja azt, megmarad egy szögegyszerű, de mégis valamelyest tartalmas űrmókának. Remek díszletekkel, szuper látványvilággal, érdekes sztorival, pályájuknak zenitjén járó színészekkel csábít a direktor.

79 Halálhajó  (1997)

horror | sci-fi | thriller

2047-ben egy csapat űrhajóst indítanak útnak, hogy járjanak utána, mi történt az eltűntnek hitt Event Horizon nevű űrhajóval. Az Event Horizonnek hét éve egyszer csak minden... több»

2