2023.01.14 19:31 Tonyka Olvasottság: 154x
0

Ez meg mi a fészkes fene volt?

A tartalma felkeltette az érdeklődésem, de bár ne tette volna! Rengetegszer mondtam már el más filmeknél, hát jöjjön egy klisé tőlem: akár jó is lehetett volna, de nem lett. Nagyjából 15-20 perc volt, ameddig érdekelt és lekötött, fogalmazhatok úgy, hogy addig jó volt. Az első pár kocka kellően erős, feszes thriller ígéretével kecsegetett. Habár pár percre találkozunk normál körülmények közt a főszereplővel, de kíváncsiak leszünk rá és a történetére.

Itt még azt hittem, hogy remek 85 percnek leszek részese. Hamar szokatlan környezetben találjuk magunkat, és megkezdődik a csúszás-mászás életre-halálra. Azt azért tudjuk, hogy nagyon erős történetre és színészre van szűkség ahhoz, hogy minimál környezetben egyetlen karakter lekösse a figyelmünket. Ebből az alkotásból sok minden hiányzik, nem kell feltétlen megmagyarázni, mi történik és miért.

Ez meg mi a fészkes fene volt?

Lehet homályba hagyni, pár minimális információmorzsával rábízni a nézőre, ki mit lát bele. Szóval nem ez a legnagyobb hiba, csak súlyosbítja a helyzetet, mert más nem köti le a figyelmünket. Óriási hiba, hogy egyáltalán nem használták ki a klausztrofóbiában rejlő lehetőségeket. Sötét, szűk folyósok titokzatos csapdákkal. Olyan feszültséget lehetett volna teremteni, hogy feszülten fészkelődjünk a kanapén. Egyáltalán nem használják ki a lehetőségeket, a műfaj klasszikus lehetőségeivel. Ziláló légzés, félelem minden sarkon, hatásos zene stb. Kapunk némi fura zajt, egyebet nem igazán. Helyette giccses horrorjelenetekkel akarnak sokkolni, amik egyáltalán nem működnek. Sem undort, sem félelmet nem váltott ki. Középtájon kapunk egy találkozást, na, mondom hajrá előre, ketten a túlélésért. Helyette kapunk egy elképesztően szürreális párbeszédet, és cselekményt. Ami adott helyzetben teljesen logikátlan, hisz láthatóan ketten is befértek volna. Lényeg, hogy újra magunk maradunk, ezt a ziccert is kihagyták az alkotók. Lehetett volna egy érdekes dinamika a két szereplő közt, ami aztán méltóképpen ér véget a negatív fél számára, persze később. Ismét az ócska, filléres horrorszerepet szavazták meg a készítők. A lényeg, hogy ami hibát el lehet követni egy film készítésénél, azt itt elkövették. Pedig egy hiba is sok egy ilyen egyetlen szereplős film esetén, nem még egy tucatnyi. Már csak a perverz kíváncsiság kedvéért néztem végig. Ami szintén egy cukormázas hülyeségben csúcsosodott ki. Kevert műfaj, de egyik műfaj sem érvényesül igazán, nem is lehet komolyan venni, és hová tenni az egészet. A legjobb, amit telhetünk, hogy azonnal töröljük a memóriánkból, bár szerintem ez magától is megtörténik a stop gomb megnyomásával egy időben. Persze azoknál, akik eljutnak a végéig.

dráma | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Egy nő egy halálos játék kellős közepébe csöppen. Minden egyes új hely, ahová megérkezik, egy gyilkos csapdát rejt magában. több»

0