2023.01.15 22:43 fankbringa Olvasottság: 294x
1

A nagy kékség

Ez a film kalandfilmnek mondja magát, de valójában egy fikciós természetfilm. David Attenborough stílusában elmesélt történet a Pandora vízi világáról, kiemelve egy-két rokonszenves helyi lakost, vegyesen embert és állatot, ahol bónuszként végigkövethetjük egy család vándorlását a zord természetben. Főhőseink nagyon népszerűek voltak, de most, hogy az égiek visszatértek, hirtelen nem kívánatos személyek lettek, pedig nem volt sem bunyó, sem beszólogatás. A végén a vízből kiugró tulkun és a levegőben szétszóródó vízcseppek kiemelkedő grafikai munkát mutatnak, az animátorok csillagos ötösre vizsgáztak. IMAX teremben nézve pedig igazán lenyűgöző volt a látvány. Ez úgy igaz a film egészére. Akár közeli, akár távoli egy beállítás, bizony mindenhol hibátlan a látvány. Most, hogy a film erősségeit kimerítettem, lehet beszélni a gyengeségekről. Az első mindjárt a történet. Az első részben lekoppintották a Pocahontas történetet, a második részben már nem követték el ezt a hibát. Nagyjából olyan mélysége volt a történetnek, mint egy videójáték bemutatójának. Eltelt 10 év, a család élt boldogan, míg a gonosz meg nem jelent, hogy ellopja a boldogságukat, majd egy kis bújócska után összecsaptak és mindenki elégedetlenül hazament. Következő epizód 10 év múlva. Taps.

A film élvezeti értékét rontotta egy légy a vetítő előtt, aki ide-oda repkedett a lencse előtt és a vetítési technika miatt 3D-ben kavart a főhősök körül. A szereplőket nem zavarta, de engem kifejezetten.

A nagy kékség

A történethiány legnagyobb előnye, hogy most nem a Navik és Amerika összecsapásáról szólt a film. Alig volt szó a katonai telepről és a katona-bennszülőtt konfliktusokról. Senki sem akart szent fákat, szent korallzátonyokat és hasonlókat pusztítani. Ha jól emlékszem az aktuális témák azért bekerültek. Elöregedő társadalom, intelligens állatok, nyersanyag hiány. Addig azért nem merészkedtek el, hogy LMBTQ kompatibilis legyen. Megelégedtek azzal, hogy a tábornok egy nő.

A látványorgia miatt megéri megnézni. Szünet nincs. Bírni kell egy menetben.

akció | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

Közel 13 évvel az Avatar első részének bemutatása után James Cameron elkészítette a folytatást, amely Pandora rejtett vízi világába kalauzolja a nézőt. Jake és Neytiri... több»

1