2023.01.29 06:20 Artemisia Olvasottság: <100x
2

Fiatalság, bolondság

Paul Thomas Anderson eddigi legszemélyesebb művét készítette el a Licorice Pizza formájában. A zseniális író-rendező kamaszkorának helyszínére és idejébe, a '70-es évekbeli Los Angelesbe kalauzol vissza, hogy egy buktatókkal teli, mégis lángoló tinirománc alakulásán keresztül megidézze az akkori korszellemet, hangulatot, a politikai és üzleti élet jellegzetességeit, rengeteg személyes emlékkel és utalással teletűzdelve.

A történet kezdetén megismerjük a 25 éves, fotóasszisztensként dolgozó Alanát, aki nem igazán tud mit kezdeni a fiatal felnőttség adta szabadsággal. A szigorú családi légkör és az ambíciók hiánya miatt úgy érzi, semmit sem tartogat számára a jövő. Ellenben a mindössze 15 éves Gary, bár még kiskorú, de már most felnőtt életét él: színészkedik, reklámoz, és nagy tervei vannak a jövőre nézve. A két fiatal egy középiskolai fotózáson ismerkedik meg, és a sorsuk azonnal összefonódik. Gary azonnal szerelmes lesz a lányba, míg Alana bármennyire is tiltakozik, előbb barátság születik köztük, aztán újabb és újabb szinteket lép a kapcsolatuk. Közben rengeteg nehézségben és örömben van részük, rengeteget tanulnak a felnőtt életről és egymásról, a néző pedig elmerülhet a '70-es évek Amerikájának pezsgő atmoszférájában.

Fiatalság, bolondság

Az alapszituációt és számtalan jelenetet, mellékszereplőt Paul Thomas Anderson fiatalkori élményei, barátai inspirálták, így igazi szerelemprojektről van szó, ami érződik az egész filmen. De nemcsak a történethez, hanem a castinghoz is személyes szálak fűzik a rendezőt: a női főszerepet eleve Alana Haimre írta. Alana és testvérei a Haim nevű lánybandában zenélnek, melynek több klipjét is Anderson rendezte. A Garyt alakító Cooper Hoffman pedig Philip Seymour Hoffman fia. A 2014-ben elhunyt színész többször is együtt dolgozott Paul Thomas Andersonnal, pl. az 1997-es Boogie Nights, az 1999-es Magnóliák vagy épp a 2002-es Kótyagos szerelem során. Noha Alana Haim és Cooper Hoffman számára is ez volt az első filmszerepük, mindketten elképesztő elánnal vetették bele magukat a feladatba, és bájosan természetes, hiteles alakítást nyújtanak, valamint a kémia is remek közöttük.

Egy kedves és elgondolkodtató coming of-age sztori, melyben maga a cselekmény, sokkal inkább a hangulat és a stilisztika a fontos. Ha erre ráhangolódunk, akkor egy egészen kellemes élményben lehet részünk.

dráma | romantikus | vígjáték

San Fernando Valley-ben járunk a hetvenes években, amikor egy középiskolás srácot az élet nagy kihívás elé állítja. A fiú bár bizonyított színészként, mindez nem jelenti... több»

2