2023.02.03 11:46 Artemisia Olvasottság: 644x
7

Ottó a világ ellen

Ove, a világból kiábrándult, szomszédait folyton zaklató, mogorva öregúr Fredrik Backmann bestsellerének lapjain kezdte meg hódító útját, amit a mozikban is folytatott Hannes Holm svédnyelvű filmadaptációjában. Most pedig Otto néven és Tom Hanks arcával megérkezett a szívmelengető sztori hollywood-i remakeje, amely ugyanolyan szerethetőre sikeredett, mint a svéd eredeti.

Otto, az özvegy nyugdíjas férfi haragszik az egész világra: régi vágású emberként frusztrálja a modern ember nem törődömsége, tespedése, mániákusan rendszerető és szabálykövető, amivel megkeseríti szomszédai életét. Ottonak annyira elege van az emberekből és ebből az életből, hogy szeretett felesége után akar menni, ezért öngyilkosságot kísérel meg, amit megzavar a szomszéd lakásba költöző lármás mexikói család. Aztán újra és újra meghiúsítják Otto öngyilkossági kísérleteit, mígnem a zsémbes öregúr ráébred valamire, amit már rég elfelejtett: a kedvesség, a barátság és az összetartás erejére.

Ottó a világ ellen

Marc Forster érzelmes rendezése nemcsak a cselekmény tekintetében ragaszkodott az alapanyaghoz, hanem annak lényegi mondanivalóját is megőrizte. Érzékenyen mesél az öregedésről, a gyászról, a magányról, az értéktelenség érzéséről, a társas kapcsolatokról, az emberi jóságról és a segítség nyújtás fontosságáról. Finoman árnyalja, hogy milyen utat járt be Otto amíg félszeg, aranyos srácból zsörtölődő, megkeserett öregember lett. Tom Hanks alakításában pedig ez az út még fájdalmasabbnak tűnik. Játékán végig érződik, hogy valahol a mogorvaság alatt bizony egy csupaszív ember lakik, akit az élet tett olyanná, amilyen. Tom Hanks-ről tudjuk, hogy különösebb megerőltetés nélkül el tud vinni a vállán egy ilyen kaliberű filmet, de szerencsére a mellékazereplők között is akadnak szórakoztató és/vagy szerethető figurák.

Leginkább a mexikói családanyát, Marisolt alakító Mariana Treviño remekel, aki nagyszerű arányérzékkel hozza a harsány, szókimondó, sokszor kaotikus, Ottoval mégis őszintén törődő szomszédot.

Érdekes és szívszorító még Anita és Ruben mellékszála, valamint a transznemű tini, Malcolm is.

Összességében elmondható, hogy érdemes volt elkészíteni az amerikai változatot Otto történetéből, mert nemcsak egy új nézőponttal, hanem Tom Hanks és Mariana Treviño kiváló alakításaival is gazdagabbak lettünk.


dráma | vígjáték

Otto (Tom Hanks) egy mogorva, magányosan élő özvegyember, akinek határozott elvei vannak, szigorú rutinja, és persze nagy szája. A férfi, amikor csak teheti, megnehezíti a... több»

7