2023.03.10 16:04 Artemisia Olvasottság: 616x
8

Medvecukor

1985-ben egy Andrew C. Thorton nevű kokaincsempész balul elsült ejtőernyős balesete után több mint 30 kg-nyi kokain szóródott szét az erdőben. A dollármilliókat érő szállítmányt hiába próbálták felkutatni, ugyanis elsőként egy fekete medve talált rá, és a nagy részét felfalta, majd elpusztult kokain-túladagolásban. A valójában szomorú eseményt – az emberi butaság miatt elpusztult szerencsétlen állat esetét – azonban Elizabeth Banks egy másik szemszögből közelítette meg, és egy agyament horrorkomédiát kreált a bekokózott mackó vérgőzös ámokfutásából.

A Kokainmedve egy igazi feketekomédia, ami egy percig sem veszi komolyan magát, és ha mi is így teszünk, akkor fergeteges szórakozásban lehet részünk. De ahhoz szükséges elengedni mindenfajta logikát és realitást, mert azokból nem sok van a filmben. Elszállt, groteszk szituációk, morbid humor, parodisztikus szereplők és egy totál jóarc drogos medve, ezek együtt néha elképesztően jó hangulatot teremtenek. A nosztalgiafaktor is játszik, hiszen leplezetlenül merít a 2000-es években divatos horrorvígjátékokból, néhány jelenetében, pl. a vadőr párocska, a drogos tinik és a gengszterek, vagy a mentős jelenet konkrétan a Horrorra akadva-filmeket is megidézi.

Medvecukor

A karakterek nagyrészt jól bejáratott panelekre épülnek, de működnek, néhány unalmasabb jelenetet/párbeszédet leszámítva. A csúcspontokat mégis a medve jelenti, a film gyengeségei pedig éppen ahhoz köthetők, hogy a mackó kevesebb jelentet kapott, mint kellett volna, illetve nem hagyták teljesen elszabadulni, pedig amikor meg-megvillan, akkor öröm nézni az ámokfutását.

Összességében egy remek agy-kikapcsolós szórakozás a Kokainmedve, viszont lehetett volna még fokozni a szürreális élményt. Ha a készítők kicsit merészebbek és nem húzzák be a kéziféket újra és újra, akkor az év kiemelkedő horrorvígjátéka lehetett volna, de így is mindenképpen látni kell.

68 Kokainmedve  (2023)

thriller | vígjáték

SkyShowtime (2023.09.24.)

Amikor 1985-ben egy drogcsempész lezuhan kokainnal megrakott repülőgépével, Georgia állam vadonjában valami különös dolog történik. A baleset után mindenki a "fehér aranyat"... több»

8