2023.03.15 16:18 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Véres mocsári láptúra

A film rendezőjét, Adam Greent egyszer megkérdezték egy interjú során, hogy honnan eredt a film története, és a kérdésre adott válasza igencsak érdekes, ugyanis még gyerekkorában egy erdei nyári táborban töltötte az idejét, és ott rémisztgették a gyerekeket azzal, hogy aki elkószál az erdőben, az magára vessen, ugyanis egy baltás gyilkos garázdálkodik a fák sűrűjében. Ez annyira megragadhatott Mr. Green emlékezetében, hogy mikor a filmes pályát választotta elhíiatottságának, filmre is vitte mindezt, persze kissé a saját ízlésvilágával kiszínezve. Tehát a film ötlete már régóta megvolt a rendezőnek, arra pedig, hogy mindez egy vérbő slasher horrorfilm formájában testet is öltsön, egészen 2006-ig kellett várni. Na de vajon milyen is lett A balta című film? Röviden és tömören: véres, nagyon véres.

Adam Greennek, azaz a film forgatókönyvírójának és rendezőjének, valószínűleg az egyik kedvenc slasher horrorja a Péntek 13 széria lehetett, ugyanis megpróbálta elkészíteni a saját kis Péntek 13-ját. Ennek tanúbizonyosságaként egyből leszerződtette Victor Crowley szerepére Kane Hodder színészt, aki ekkor már négy alkalommal is magára ölthette Jason Voorhees ikonikus hokimaszkját a Péntek 13 filmekből. Ha jobban belegondolunk, mint Jason Voorhees karaktere, mint pedig A baltában alakított Victor Crowley karaktere közt, számos hasonlóságot felfedezhetünk, de egy percre sem tudnám azt mondani, hogy jelen filmünk egy szinten leledzene a slasher horrorfilmek talán legnagyobbjával, a Péntek 13 bármelyik részével. Ugyanis A baltában megpróbáltak mindehhez némi humorforrást is párosítani, amit be kell valljak, én személy szerint nem igazán élveztem, merthogy eme humor itt igencsak erőltetett, és egyáltalán nem vált a produkció előnyére szerintem. Viszont, ha már fentebb megemlítettem, hogy a film negatív karakterét Kane Hodder alakította, akkor az is szót érdemel, hogy további olyan színészeket szerződtettet még a rendező a filmjéhez, mint Robert Englund vagy Tony Todd (bár eme úriemberek inkább csak egy rövid cameo erejéig jelennek meg a filmben, de ismerve eme színészeknek a horrorfilmes szerepeit, mindenképp dicséretet érdemel eme tisztelgés, a horror műfaja felé). Nagy kár, hogy eme színészek mellé nem igazán sikerült további jó színészeket összehozni, merthogy sajnos minőségi alakításoktól igencsak mentes (mondjuk a karaktereik sem igazán követelte meg azt, hogy jelesre vizsgázzanak eme szerepek betöltésekor), de az azért elvárhatóbb lett volna, hogy kissé nagyobb átéléssel, és hitelességgel adják el a karaktereiket a nézők felé. A film forgatókönyvbéli hiányossága miatt már akkor kikövetkeztethető a karakterek elhullási sorrendje, amikor még el sem kezdődik a mészárlás.

Véres mocsári láptúra

Na de nem legyünk ennyire negatívak egy slasher horrorhoz, merthogy egy horrorrajongó nem Oscar-díjas alakításokat akar látni egy efféle filmben, hanem sokkal inkább a kreativitást az elhalálozásokban, és ez bőven megvan itt. Sőt, a filmbéli Victor Crowney olyan kreatív mészárlást visz véghez a kevesebb mint másfél órás játékidő alatt, ami miatt mindenképp emlékezetes marad számomra eme produkció. Eme elhalálozások technikai kivitelezésével kapcsolatban sem mondhatunk egy rossz szót sem, hisz mindenféle számítógépes effektek és CGI technika nélkül is tombol a filmben a nagybetűs gore. Mindez dicsérendő, de itt utalnék vissza arra, amit egyszer már fentebb megemlítettem, hogy sajnos a készítőknek feltett szándékuk volt némi humort is belevinni a filmbe, és sajnos ezen dolgok miatt kissé erejét veszti a gore-hatás, merthogy nem igazán párosul mindez igazi félelemkeltéssel.

Azok számára, akik szeretik a vérben és belekben úszkáló slasher horrorfilmeket, azok talán megtalálhatják a számításaikat eme filmben, de akik talán egy fokkal kissé többre is vágynának, azoknak mindez csak közepesre lesz elegendő.

59 A balta  (2006)

horror | thriller | vígjáték

Egy turistacsoport kalandosnak ígérkezõ hajótúrára indul, de álmukban sem gondolták, hogy talán ez lesz életük utolsó kalandja. Az út során megismerik Victor Crowley... több»

1