2023.03.21 18:49 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Visszatér a halott rendőr

Szűk két évre az első Mániákus zsaru bemutatása után William Lusting ismét elvállalta a rendezési feladatokat a második felvonásra, amit – akárcsak az első részt – most is Larry Cohen (1936–2019) forgatókönyvéből hoztak tető alá.

Az első résznek nem sikerült a mozipénztárakból visszatermelnie a költségvetését, viszont, amint bemutatták videokazettán a filmet, ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés iránta, ez pedig egyből zöld utat biztosított a második felvonásához. Mondjuk abból a szempontból nem volt nagyon nehéz dolga a forgatókönyvírónak, hogy miként is hozza vissza a történet negatív karakterét, ugyanis már az első rész legvégén igencsak erősen utaltak arra, hogy Matt Cordell karaktere még legalább egy menetre jegyet vált a horrorfilmes folytatások felhozatalába. A kérdés sokkal inkább az volt előjáróban számomra, hogy itt vajon kiket is fog terrorizálni, ugyanis az első rész befejeztével beteljesítettnek tűnt Matt Cordell bosszúja. De szerencsére úgy tűnik, van még bőven olyan filmbéli karakter, akiknek meg kell bűnhődniük, így pedig újra kezdetét veszi a véres bosszúhadjárat, amolyan Cordell-módra.

Visszatér a halott rendőr

Larry Cohen, a forgatókönyvíró csupán annyit variált a második rész történetén, hogy beleszőtt egy extra történeti szálat a főcselekménybe, de tulajdonképpen ezen kívül szinte az első rész történetét láthatjuk, csak pepitában. Be kell valljam, ez elsülhetett volna igencsak rosszul is, hisz az extra történeti száll, a filmbéli Turkell karaktere és rémtettei egyáltalán nem annyira erősek és dominánsak, hogy sokat hozzá tudtak volna tenni az összképhez, ezért mindenképp kellett valami egészen váratlant és nagy fordulatot is hozni a cselekménybe, hogy ne legyen teljesen azonos az első részével. Ezt elsősorban az első rész két túlélő karakterének (Bruce Campbell és Laurene Landon) az ismételt szerepeltetésével oldották meg, és itt szolgáltatta a történet számomra az első meglepetést. Szerencsére itt még nem állt meg a meglepetések sora történetszinten, ugyanis a második Mániákus zsaru sokkal kegyetlenebbre sikeredett, mint az elődje, még ha nem is a vér és a gore jelenetek dominálnak továbbra sem benne, de azért az a bizonyos halálszámláló igencsak szépen pörög a film alatt. Történetszinten megtartották azt a fajta lendületes cselekményvezetést, ami az első résznél is tetten érhető volt. Itt sem ül le annyira a történet, hogy egy percre is unatkozzon a nézője, ráadásul talán fordulatosabbak is az események mint az első rész esetén, tehát akik kedvelték az első részt, azok nagy valószínűséggel ennek a résznek a történetével sem fognak hadilábon állni.

Mindezek mellé ráadásul ez a rész azért már nagyobb költségvetésből készülhetett el (merthogy míg az első rész kicsivel több, mint egy millió dollárból jöhetett létre, addig a folytatás már négy millió dollárból gazdálkodhatott), és ez látszik is a végeredményen. Számomra talán az egyedüli kis negatívumot az új karakterek jelentették a filmben, ugyanis hiába kedvelem Robert Davit, mint színészt, egyáltalán nem tudott annyira karakteres lenni ebben a szerepében, illetve a női főhősnőnket alakító Claudia Christian sem teljesít annyira jól, hogy emlékezetes tudjon maradni számomra. Ellentétben a Matt Cordellt alakító Robert Z'Dar (1950–2015) viszont igencsak elemében volt ebben a részben, így legalább az ő alakítása némiképp ellensúlyozni tudta a több karakter kissé hiányzó dinamikáját.

Számomra egy méltó folytatása lett a második rész az immáron kultikusnak számító első Mániákus zsarunak.

akció | horror | krimi | thriller

Egy rendőrről mindenki azt hiszi, hogy meghalt, csak két társuk állítja azt, hogy zombivá változott, hiszen kis híján megölte őket.

0