2023.04.23 18:50 Artemisia Olvasottság: 328x
3

Ördögbőr

Pedro Almodóvar legerőszakosabb műve nem teljesen az ő fejéből pattant ki: az alapötlet Thierry Jonquet francia író Tarantula című regényéből származik. A bőr, amelyben élek mégis hamisítatlan Almodóvar-film, melyben a mester új szintre emeli az emberi lélek torzulásainak feltérképezését : emberkísérletek, istenkomplexus, emberrablás, pygmalion effektus, öngyilkosság, nemi erőszak, nemváltás és transzgenderizmus, bosszúvágy, perverziók és szürrealitás - minden mennyiségben. Bizarr, nyomasztó atmoszféra, hideglelős zenei taktusok, szoborszerű karakterek és zsigeri színészi alakítások szövik át a bonyolultan felépített, csavaros cselekményt, amely a végkifejlet felé haladva egyre sokkolóbb és sokkolóbb részleteket tár fel.

Robert ellentmondásos, pszichopata személyisége, kegyetlen bosszúja és annak sorsszerű visszaütése, Vera valódi kiléte és identitásának kérdése, teremtő és termetmény viszonya, avagy kinek van joga rendelkezni a test felett, annak aki létre hozta ,vagy annak aki benne él? A férfi és női identitás ütköztetése, hogyan reagál az egyik, ha rákényszerítjük a másikat, létezhet-e női testben férfilélek? Ezek mind-mind olyan kényes és általában tabu témák, melyek önmagukban is kitöltenének egy filmet, Almodóvar azonban tartalmasan boncolgatja mindegyiket, mégha sötétebbnél sötétebb válaszokat is ad rájuk. A melodramatikus szálak sem hiányoznak, ezek nagy része pedig a Marisa Paredes által megformált házvezetőnőhöz köthető.

Ördögbőr

Antonio Banderasnak megérte annyi év Hollywood-i filmezés után visszatérni az európai filmekhez, ugyanis brillírozik őrült zseni orvos szerepébe. Elena Anaya tündököl Vera bonyolult szerepében és utánozhatatlan természetességgel adja vissza az androgün karakter mindkét oldalát - a testi valója ellen kétségbeesett küzdő férfit, és a női test vonzerejében rejlő hatalmat, a női gondolkodást és praktikákat felfedező és azokat használni is tudó nőt.

A film igazán komoly és velős anyag, ami rengeteg gondolkodnivalót kínál, sokkol, meghökkent, elborzaszt, mégis van benne valami gyönyörű, ami újfent bizonyítja, hogy Pedro Almodóvar még mindig tud nagyot alkotni.


dráma | horror | thriller

Dr. Robert Ledgard (Antonio Banderas) egy igazi zseni, a múltja viszont  tele van tragédiákkal. A megtört tudós egy autóbalesetben elveszítette a feleségét, majd később a... több»

3