2023.05.07 13:56 Artemisia Olvasottság: <100x
2

Gentleman

Martin Scorsese 11 Oscar-díjra jelölt, majd 3 órás filmeposza Howard Huges, a 20.századi Hollywood egyik legérdekesebb polihisztorának életét veszi górcső alá. Huges egyszemélyben volt üzletember, playboy, filmrendező, producer, repülőmérnök, pilóta, feltáló, ugyanakkor kényszerességgel, tisztaságmániával, szorongással és egyéb lelki-mentális problémákkal küzdő, élete utolsó éveit önkéntes remeteségben leélő, esendő ember, az őrült zseni tökéletes megtestesítője.

Filmbeillő élete akár egy több részes sorozatot is megtöltene, a film éppen ezért vázlatosan vezet végig a főbb eseményeken és csak a legjelentősebb momentumoknál időz el hosszan. A tisztaságmániájának eredete a nyitójelenetben. A pokol angyalainak (1930) forgatása, valamint a filmezéshez fűzödő szenvedélye. A Katharine Hepburnnel (Cate Blanchett) , Ava Gardnerrel (Kate Beckinsale) , valamint Faith Damergue-el való viharos kapcsolatai (Jean Harlow-t csak futólag említi, de egyéb nagy nevek és a házassága is kimaradt ). A magánéletéről legtöbbet a repüléssel kapcsolatban mesél a film, repülés szenvedélye, az elhivatottság, amivel a Herkulesen dolgozik, az 1946-os, tragikus balesete és azt követő lassú hanyagtlás. Az utolsó harmadot pedig teljes egészében a mentális leépülésének, bezárkózásának szenteli, mely kétségkívül a film legjobban sikerült része és Leonardo DiCaprio alakítása is ezekben a jelenetekben éri el a csúcspontját.

Gentleman

Noha a cselekmény évtizedeket ölel fel és meglehetősen mozgalmas, Scorsese érezhetően inább az életérzés átadására koncentrált, amit az egyszerre tudós és művész, őrült és zseni, a csúcsra jutó majd mélyre jutó Aviátor érezhetett.

83 Aviátor  (2004)

dráma | életrajzi

Az ideális amerikai elszánt, bátor és ravasz, csakúgy, mint amilyen Howard Hughes (Shelley Duvall) volt. A feltaláló, iparmágnás és hollywoodi producer mindenbe belekóstolt, ami... több»

2