2023.05.20 19:53 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Minden egyes adandó alkalommal, mikor éppen lehetőségem van rá, elmondom, hogy az ír filmeknek egy külön kis sarkot tartok fenn a szívemben.

Nem tudom megmagyarázni, hogy igazán miért, hiszen a legtöbb ír film, amit valaha láttam, szinte a legjobb esetben is középszerű volt – mégis, valamiért megmagyarázhatatlan vonzalom húz feléjük.

A 2022-es évem szerencsésnek mondható, hiszen két új ír horrorról is írhatok: bár a The Cellart az alapötleten túl nem túlságosan szerettem, azért bizakodva fordultam a jóval kisebb (mindösszesen 30 000 euróra becsült) költségvetésből készült, valódi, hamisítatlan indie darab, a Hillwalkers felé, ami nem mellesleg mindez idáig már kilenc díjat nyert el, köztük a legjobb indie film díját több ízben is.

A Hillwalkers kezdetén az éppen szokásos klisé szerint megismerkedünk a csapattal.

A főnökasszony, a férje, egy totál szexista ripacs, meg két jellegtelen kiscsaj, akiket sokáig megkülönböztetni se tudtam egymástól.

Ők öten állítólag munkahelyi csapatépítés címén jótékonysági túrázáson vesznek részt, de igazából már az elején látszik, hogy nagyon nem fűlik hozzá a foguk.

A túra élvezeti értékén tovább ront, hogy a férj balesetet szenved és megsérül a lába, ezért hamarosan vissza kell fordulniuk. Ezt azonban már nem tehetik az eredeti útvonalon, ezért kerülniük kell – így pedig elérkezünk minden erdős-túrázós-szabdalós film szokásos receptjéhez: behatolnak egy hillbilly (bunkó hegyi ember) típusú család magánterületére, akik cseppet sem örülnek ennek, és a baj ezennel bekövetkezik.

Mivel a horror/slasher/revenge filmek nagy rajongója vagyok, az ilyen erdőben, barlangokban és hasonló, természetben játszódó filmeket kifejezetten kedvelem.

A tavalyi Hunter Hunter a műfaj valódi gyöngyszeme volt, a Backcountry a háttértörténet miatt volt emlékezetes, az A barlangot pedig talán említeni is felesleges, hisz mára az a mozi szinte klasszikussá vált.

A Hillwalkers korábbi filmélményeim közül talán a norvég exploitation filmre, a Rovdyrra emlékeztetett leginkább, elsősorban hangulata és a hillbilly-redneck-féle feeling miatt is.

A Hillwalkers cselekménye a tapasztalt horrorrajongó számára azért nem tud meglepetést okozni.

Meglehetősen klisés, szinte az első öt perc után megjósolható, hogy ki fog elsőként meghalni, és ki marad majd életben a történet végén.

A nemzetközi közönség számára nagyrészt szinte ismeretlen ír színészek munkája ugyan korrekt, de semmi emlékezetes… egy kivétellel: Mark Agar alakítása kissé kiemelkedő az elmeroggyant erdőlakó szerepében.

Igazából nehéz bekategorizálni a filmet, mert ha slasherként sorolom be, az kissé félrevezető lehet.

Megvan a zsáner azon tulajdonsága, hogy a szereplőktől egymás után kell érzékeny búcsút vennünk, azonban magukat a gyilkosságokat meglehetősen egyszerűen elintézi a film.

Nincs benne semmilyen, úgymond kreatív halálnem, csak kések és puskák. A véres jelenetekkel is igencsak spóroltak, úgyhogy ne is nagyon várjunk ilyesmit.

Ez egy kis költségvetésű, olyan tévés platformra készült film, és mindez egyértelműen meglátszik a minőségen, minden vonatkozásában (sajnos).

A történet kissé lapos és klisés, a karakterek egy-, maximum kétdimenziósak, ráadásul még néha idegesítőek is.

Mint a legtöbb slasherben, itt is orbitális hülyeségek követik egymást, hogy a néző még kicsit drukkolhasson is az egyes szereplők minél gyorsabb és fájdalmasabb haláláért.

Mindez megvan, ráadásul valami egészen furcsa, szexista köntösbe bújtatva, ahol a férfiak haszontalanok és semmirekellők, míg a nők erősek és bármire képesek.

A film végére azért a néző mégiscsak értékelni kezdi a karakterek törtető, foggal-körömmel küzdő, találékony természetét, és egy kicsit tudunk örülni a túlélőknek is, ha nem is tiszta szívből.

Ír munka révén a film erősen épít a táj keltette igen izmos atmoszférára, és ezt pikánsan fűszerezik az erdei suttyók gael (ír) nyelvű kifejezései és akcentusa.

De nézhető és kissé különleges.

Továbbra is nézni fogom az ír mozikat.

40 Hillwalkers  (2022)

horror | thriller

Egy nem igazán mindennapi csapat a munkahelyről túrát szervez. Szerencsétlenségükre egyikük megsérül, mire vissza akarnak fordulni, ám ez persze nem ilyen egyszerű eset.... több»

2