2023.05.24 20:19 Tonyka Olvasottság: 152x
1

Jóból is megárt a sok.......

Akár a nagy többség, én is kedveltem az első részt, rossz a rossz ellen, egy bosszúhadjárat közepette. Meglehetősen szokatlan volt a rengeteg hasonló bosszúállós cím közt. Jól koreografált akciómoziként vonult be a filmtörténelembe. Azóta franchise nőtte ki magát.

Magam mondjuk nem értem pontosan, de el kell fogadjam, az emberek képesek ugyanazt nézni akár évtizedeken keresztül is – lásd a soha véget nem érő Halálos iramban sorozatot. No, de maradjunk a tárgynál. A második rész még elment, de láthatóan gyengült, a harmadik részre számomra már kifulladt. Mivel a bevételi mutatók kedvezők, így egyértelmű volt, hogy jön a negyedik rész.

Jóból is megárt a sok.......

Meglepő a számomra, hogy az első rész után talán ez a legerősebb darab. Bár rezeg a léc, inkább egálra hoznám ki a másodikkal. Ami pozitívum, hogy sikerült pár jelenettel újat és látványosabbat mutatni. Persze ezek csak villanások, az akciók nagy része már unalomig megszokott mozdulatokból áll. Sajnos az egyiket az élet írta, de most valóban elvesztünk kedvelt karaktereket. Talán kicsit ellensúlyozták az eddigi részek tétnélküliségét. Nagyjából itt véget is ér az, amiről pozitívumként beszélhetünk. Igen, megint látványos, igen, még több akció, hisz a játékidő sem kispályás. Ráadásnak szinte az egész akcióval van kitöltve, egyik darálóból megyünk a következőbe. Logikát ne keressünk, minden döntés, cselekvés csak ürügyként szolgál az újabb és újabb hullahegyeknek. Le a kalappal, nem kevés koreográfiát kellett betanulni. Mondjuk nem mehetek el szó nélkül a rengeteg bugyutaság mellett. A soha meg nem álló körforgalom, a néha látványosan őgyelgő, sorukat váró hullajelöltek viselkedése. Természetesen a dinamikaváltásokat követi mindig az ellenfél is. Hol fegyver, hol kés. Kicsit herótom van már Mr. Wick fegyverdobálásától. Ebben a darabban szerintem kiemelt darabszámú embert dob meg a kifogyott fegyverrel. Nekem átestek a ló túloldalára, összeadták a három részben látható dolgokat, és megszorozták a duplájával. Így aztán Wicket sok autó üti el, sokkal több ember akarja megölni, sokkal magasabbról esik le stb. Annyira tömény volt az akcióidő, hogy egykedvűen bambultam, hiába látványos, valahogy belefulladt a rengeteg impulzusba, amit ránk zúdítanak. Szinte pihenő nélkül. A kevesebb ezúttal több lett volna, érzésem szerint. Az az igazság, immunissá váltam ennyi idő alatt John Wickre. A vége talán megnyugvást jelent pár esztendőre. Remélhetőleg.

akció | krimi | thriller

John Wick neve hallattán mindenki megborzong az alvilágban, hiszen tudják, ha a visszavonult bérgyilkost felbőszítik, akkor bizony képes az egész várost csatatérré változtatni,... több»

1