2023.06.04 20:07 Greta Olvasottság: 222x
0

Az új sorozat jobb, mint a régi

Nekem sokkal jobban tetszik, mint a ’94-es első sorozat. Már akkor is éreztem, hogy valami nem stimmel azzal, bár még nem ismertem a regényt. A történet vége furcsa volt, értelmetlen, és az egészet átlengte a számomra visszatetsző, álságos (és unalmas) szenteskedés. Persze, így is többször megnéztem, köszönhetően a témának és a karaktereknek. Azt is elismerem, hogy a nyitása zseniális volt, aki látta, nem fogja elfelejteni.

Azóta elolvastam a regényt, majd jött az új sorozat, ami a regény eredeti cselekményét követi végig. Helyére kerültek a történet elemei, és kaptunk egy értelmes befejezést, vakhit és szentimentalizmus nélkül. Megérdemelt ez a nagyszabású sztori egy ilyen feldolgozást.

Az új sorozat jobb, mint a régi

Nem indít olyan hatásos kezdéssel, mint a régi (ez szinte lehetetlen), de teljesen megfelelő a felvezetés, a képi világ, a hangulat. A szereplőket jól választották, igaz, Alexander Skarsgårdnak túl nehéz volt megugrani egy olyan elődöt, mint Jamey Sheridan, akinek erre született arccsontozata és mosolya volt. Owen Teague, mint Harold viszont az elődjénél is taszítóbb és hatásosabb. Borzongató tehetség. Whoopi Goldberg tökéletes, mint Abigail anya, és a mellékszerepekben is nem egy jó alakítást láttam. Greg Kinnear, Ezra Miller, a nem túl ismert Henrique Zaga is jó.

Egyedül Amber Heard lóg ki a sorból, akinek a játékát próbáltam a botrányaitól elvonatkoztatva élvezni, de nem volt mit. Értem, miért gondolták alkalmasnak a vonzó, de gonoszra hajló nő szerepére, de színtelen, semmitmondó jelenlétével tönkretett egy fontos karaktert. Meg sem közelíti Laura San Giacomo régi Nadine-ját. Pedig itt több kapaszkodót ad a forgatókönyv Nadine alakjának megértéséhez, mint az első változatban, kár, hogy Amber Heard inkább egy döglött halat játszik, azt is csak fél gőzzel.

Nem ez az egyetlen gyengéje a sorozatnak, de érdemes megnézni, mert erénye sokkal több van, mint hibája. A sok rendező-író „bába” közt sem vész el a gyerek, és ha valakit érdekel a The Stand Stephen Kingtől, ebben a feldolgozásban hitelesen láthatja.

A lezáró jelenetben hangsúlyozzák a címadó szó jelentőségét, azóta nem szeretem a magyar címet.

dráma | fantasy | horror | kaland | sci-fi | thriller

A világ romokban hever, a túlélők közt pedig ádáz küzdelem folyik a túlélésért. több»

0