2023.06.08 20:16 zsena Olvasottság: 1769x
5

Jóvátehetetlen lenne Schwarzi hibája?

A Fubar érdekes cím a sorozatnak, először nem igazán tudtam hova tenni ezt, hiszen adott egy csapat CIA ügynök, akik együtt dolgoznak különböző ügyekben, és még csak szóba se kerül a Fubar. De akkor honnan a névválasztás? A jelentése Fucked Up Beyond All Repair vagy Fucked Up Beyond All Recognition (jóvátehetetlenül/felismerhetetlenül elrontva) amely a második világháborús katonai szlengből került át a hétköznapi nyelvbe. Én főleg az informatikai szlengből ismertem (mivel ebben dolgozok hat éve), ahol eredeti jelentésén kívül a foo, bar és baz programozásban használatos példa változónevek (leegyszerűsítve, mint a matekban az x es y) ihletője volt, és amikor rákerestem a szóra, akkor esett le, miért ezt a címét kapta a sorozat.

Hozzáteszem, elvárások nélkül álltam neki megnézni, mivel tudtam, hogy Arnold már hetvenöt éves, és az életéről szóló háromrészes dokumentumfilmet, az Arnoldot közvetlenül a sorozat előtt néztem meg. Így nem vártam, hogy Terminátor közeli élményekben lesz részem, de a sorozat lényege nem is ez akar lenni, ez már az első részben tudatosult bennem, amikor is feltűnik a színen egy csodálatos komikus, parodista és írónő, Fortune Feimster (Roo), akinek a viccei a mimikájával együtt hazavágtak. Lehet, kicsi az ingerküszöböm ilyen téren, de imádtam, amit leművelt a színészi játékával, és ha nem lett volna benne Arnold, akkor is élvezetes lett volna Feimster miatt, de nyilván Arnold volt a fő ok, aki miatt elkezdtem nézni, mert szeretem, mint embert, színészt, motivációs gurut. Aki nem látta az életéről szóló dokumentumfilmet, annak ajánlom a sorozat megnézése előtt, és akkor jobban érteni fogja az utalásokat a sorozatban, és talán jobban azonosulni tud ezzel az akaratemberrel.

Jóvátehetetlen lenne Schwarzi hibája?

Visszatérve a sorozat címere, hogy miért is ez lett a címe: azért, mert Arnold az élete során hasonló hibákat követett el a való életében, mint ebben a világban, ahol ő és a lánya CIA ügynököket alakítanak úgy, hogy egy darabig nem is tudják egymásról, hogy azok. Mivel Luke sokat utazik a munkája miatt, kevés ideje jut a gyerekeire és a feleségére, akit ha meg is csalt valaha, azt sose szívből tette, csak végezte a munkáját. Emiatt feleségével elváltak, mert nem akarta jobban bántani a nőt azzal, hogy sosincs mellette. Miután tervezte a visszavonulását, abban reménykedett, hogy így tizenöt év után visszahódítja kedvesét, talán nem is reménytelenül. A valóságban Arnold és felesége (Maria Shriver, John F. Kennedy egykori amerikai elnök unokahúga, négy gyermekük van) szintén elhidegültek egymástól, amikor Arnold kormányzó lett, és az alatt a hét év alatt megcsalta a feleségét, amiből született egy fia, Joseph, és miután Maria rákérdezett az igazságra, elmondta neki, hogy igen, az ő fia. Ez a hosszadalmas út vezetett kettejük válásához. Viszont sokan nem tudhatják, hogy több mint húsz évet voltak együtt, ami azért nem kevés idő. Lehet pálcát törni a feje felett, de nem tudhatjuk, hány év elhidegülés vezetett ehhez a botláshoz. De talán még lesz remény ezt a magányt pótolni.

A sorozatban feltűnnek olyan elemek, hogy Luke-ot alakító Arnold fedőcége egy konditerem, ahol mindenféle díjakat nyert meg, kb. mint a valóságban is. Gabriel Luna (aki a Terminátor: Sötét végzet című film főgonosz gépe) karaktere Boro, akinek Luke megölte az apját, amikor a fiú csak tizenéves volt, emiatt Luke bűntudatból fiaként gondoskodott róla a távolból, fizette az iskoláit és egy ideig apja halála után a fiúval maradt. Borót tekinthetjük Arnold házasságon kívüli fiának, akivel sosem törődött igazán, csak a távolból, és bűntudata volt, mert nem akarta, hogy a fia rossz úton haladjon, színt vallott Maria előtt, emiatt váltak el, de ők is jó viszonyban vannak mai napig. A sorozatban a gyerekeivel is jó a kapcsolata, de érződik közöttük a feszültség, az apa hiánya miatt.

Amikor kiderül, hogy a lánya az apja nyomdokaiba lépett, és elkezdenek több időt együtt tölteni, kiéleződnek azok a feszültségek közöttük, amik nem voltak talán soha kimondva, és végre felszabadultan és őszintén mondhatják el, mit éreznek. Luke, Roo, Berry és Boro voltak azok a szereplők, akik számomra hozták az érdekes karaktereket, a többiek kicsit slamposabbak voltak, de mindent összevetve meg tudták magukat szerettetni valamelyest.

Ez a sorozat valamilyen szinten vezeklés a múltban hozott rossz döntések miatt. De hogy ezek jóvátehetetlenek lennének? Nem hiszem. És Arnoldot ismerve számára nincs lehetetlen. Senkinek sem elrendelt az élete, tennünk kell azért, hogy a döntéseink következményeit is megoldjuk, és mindig maradjunk hasznosak, ez Arnold életfelfogása is. Nincs végzet, csak ha bevégzed. :)

65 Fubar  (2023)

akció | kaland | thriller

Egy egész világon átívelő kémkaland, amelynek középpontjában apa és lánya áll, aki rájönnek, hogy az egész kapcsolatuk hazugságokra épült. Arnold Schwarzenegger... több»

5