2023.06.18 18:44 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Minden haláli!

Amíg A kukorica gyermekei második epizódjában egy másik poros kisvárosba helyezték át a misztikus erők által irányított szülőgyilkos gyermekek történetét, a harmadikban már egyenesen a hűvös Chicagóba kirándulunk, hogy az ottani urbanista forgatagban tűnjön fel „Ő, Aki A Sorok Mögött Jár”.

És mivel ezúttal már egy kizárólag videóra megjelenő sequelről van szó, előre borítékolni lehet a kemény minőségbeli romlást…

Minden haláli!

Nézzük meg, mit hozott össze James D. R. Hickox, Dode B. Levenson, Gerry Lively és a zeneszerző, Daniel Licht.

Eli (Daniel Cerny) és Joshua (Ron Melendez) nevelőszülőkhöz kerül Chicagoba – miután Eli egy csodás varázskönyv segítségével madárijesztőt csinál a feldühödött faterból –, de az ottani élet nagyon nem könnyű.

A régi szokások például teljesen megmaradnak, ugyanis Eli már az első este kimegy egy elhagyatott gyárudvarra, hogy a kofferében magával hozott csöves kukoricákat elültetve áldozzon a Gonosznak.

A suliban aztán néhány fekete srác rászáll az amish kinézetű Elira, aki ezt úgy vezeti le, hogy még inkább megnöveszti a kukoricákat, merthogy nem titkolt célja az egész várost eluralni velük.

Első lépésként gyorsan kinyírja a mostohaanyját, majd a szociális munkás kerül sorra, aki rájön, hogy valójában Gatlinből származik, és mintha egy napot sem öregedett volna az ott történt események óta.

A srác összegyűjti a lakóhelyéhez közeli gyermekeket, és mivel apja, William (Jim Metzler) busás hasznot remél az Eli által termesztett (egyébként ízletes) kukoricából, gyakorlatilag támadhatatlan. Testvére, Joshua azonban szép lassan kezd rájönni a viselt dolgaira, és ellene fordul.

Míg a második epizód egy korrektnek mondható mozis folytatásnak bizonyult, addig ez a fejezet már bőven a közepesen-gyengén muzsikáló videós kategóriába tartozik.

Kilencvenes évekbeli korrekt hangulat, néhol szürreálisnak vagy csak simán butának ható szituációkkal, vagy éppen túl kemény logikai buktatókkal a forgatókönyvben.

A kor követelményeinek hatására jóval több számítógépes trükköt láthatunk, mint eddig bármikor, bár ezek színvonala néha azért elég gyenge, például amikor Eli a szociális munkást egy öngyújtójából kirobbanó tűzcsóvával égeti halálra.

De az is teljesen feleslegesnek hat, amikor a halott apja madárijesztőből valamiféle kukoricaszörnnyé változik csak azért, hogy ijesztő legyen az a rész, amúgy semmi értelme sincs.

Ebben az epizódban legtöbbször a kukorica hirtelen támadó gyökere lendül mozgásba, és kígyószerű lényként nemcsak különféle, az emberi fejen található járatokba hatol be, hanem egész egyszerűen a nyakadra tekeredik és letépi a fejedet, de az egész gerinceddel együtt.

Ha szemet hunyunk a már-már szürreálisnak ható kukoricagyökér-támadások és az a tény, miszerint egy kihalt gyár döngölt talaján növeszt Eli néhány négyzetméter kukoricát (amit a faterja hirtelen már üzletnek lát), sem veszélyezteti agyi kapacitásunkat, akkor még mindig tartogatnak egy olyan finálét, amit sajnos nem úszhatunk meg lelki roncsolódás nélkül.

És ez pedig az ordenáré módon a földből előtüremkedő, amorf CornZilla szörnyű támadása, amely gyakorlatilag lerombolja az egész felépített mítoszt.

Merthogy, mint tudjuk, „Ő, Aki A Sorok Mögött Jár” sohasem látható, csak mindig utalnak a jelenlétére.

Egy mítosz, legenda, entitás, ha úgy tetszik, egy eszme, egy vallás, ami nem materializálódik, pont ettől marad olyan egyedi, különleges és természetfeletti. Erre most láthatunk egy több karral ellátott, tűhegyes fogú gagyi monsztert, ami a gyökércsápjaival sarlókat dobál a fiatalokba, ha azok véletlenül nem fuldokolnak éppen a hirtelen jött talajvízbe…

És ez így kész káosz.

Ráadásul még ezt is tudják überelni az utolsó utáni csattanót sejtető képsorokban, amint egy hajó fedélzetén egy öltönyös fazon erősen beleszagol a kukoricába, és lám, az alku megköttetik.

De az, ami ebben a harmadik részben kiváló terménynek minősül, a valóságban annyira középszerűen csapnivaló.

És szinte már fogyaszthatatlan.

horror | thriller

Távol a világ zajától, Amerika szívében egy kis faluban rettentõ dolgok történtek. Csupán két fiú élte túl a vérfürdõt, és arról, amit láttak, senkinek sem beszélnek.... több»

2