2023.07.16 16:08 OkosMajom Olvasottság: <100x
0

William Castle, aki a nézők szerint világra segítette a Sátánt!

Itthon anno a nyolcvanas években Isaura szemműtétjére gyűjtöttek, 1968-ban pedig William Castle-t (a film producere) nyíltan megfenyegették a fanatikusabb hívők, hogy megölik, mivel a világra segítette a gyermeket, aki szerintük a Sátán gyermeke!

Őszintén bevallva, tényleg sokaknál van baj a „toronyban!”

William Castle, aki a nézők szerint világra segítette a Sátánt!

A filmpremier időpontját, 1968. június. 12-ét a szülős/gyermeket világra hozós horrorfilmek stílusosan „szülő anyjának” nevezik a filmes szakmában!

Ez majd szépen visszaköszön pl. az Omen-trilógiában (is).

Roman Polanski is bogaras rendező a maga nemében. A párizsi születésű úriember, aki színész, rendező, színházi rendező és forgatókönyv író is egyben, szereti a pontos, precíz munkát.

Ezzel éppenséggel a film forgatásán John Cassavetes agyára ment, és állandóan vitatkoztak, persze a győztes azért általában Polanski lett!

Mia Farrow is odatette magát a filmért, hiszen ő meg vegetáriánus létére bizony megette a májat a forgatás ideje alatt.

Mit láthatunk a közel 138 perces játékidő alatt?

Rosemary (Mia Farrow) és Gus (John Cassavetes) fiatal házasok, és éppen azt láthatjuk, amint beköltöznek új és tágas otthonukba.

Idősebb, ámde nagyon energikus szomszédaik, Minnie (Ruth Gordon) és párja, Roman (Sidney Blackmer) hamar a szárnyaik alá veszik az ifjú házasokat, s miután megtudják, hogy Rosemary gyermekáldással bír, már-már túlbuzgó gondoskodással árasztják el a kismamát. Mit egyen, mit igyon, mit csináljon az idegileg kissé labilis kismama?

Éppenséggel Rosemary teherbe esése is megér egy külön történetet, ugyanis azt álmodta (vagyis nem álmodta), hogy maga az Ördög tette magáévá, amit kissé szkeptikus férje természetesen csak kitalációnak hisz, sőt a testén megjelent furcsa karmolásnyomokat is elintézi egy legyintéssel...

Elfoglalja az álláskeresés, majd a munkája, és nem hajlandó „tudomást venni róla”, hogy a házban valami nagyon „nem stimmel!”

Sőt, idős szomszédaikkal sem.

Az állapotos hölgy egyre rosszabbul van a terhességtől, legalábbis ő így hiszi, ezért felkeresi a Minnie és Roman által ajánlott dr. Hillt (Charles Grodin), aki teljesen átlátszó közhelyeket durrogtatva próbálja megnyugtatni, aminek az lesz a vége, hogy főszereplőnk visszamegy régebbi orvosához.

Panaszai teljesen elmúlnak, viszont erre hirtelen egy újabb szerencsétlenség árnyékolja be békés életüket, az író, és egyben oknyomozó barátjuk, Hutch (Maurice Evans) teljesen hirtelen meghal.

Ebben tényleg csak az a különös, hogy éppen ekkor próbál meg olyan információkat közölni Rosemaryvel, hogy a szomszédok által kínált, a terhességet elősegítő fehér orvosság valójában az ősi boszorkányok egyik mágikus alapanyagával van tele, valamint szomszédja, Roman sem egészen az, akinek kiadja magát, már ami a személyazonosságát illeti!

A hurok szorul ebben a nagyon komor, és hihetetlenül feszült légkörű filmben, szinte alig kaptam levegőt, annyira „benne voltam, és a hatása alatt is egyben”. Rosemary ekkor már tudja, hogy valamiféle bizarr/nem emberi összeesküvés áldozata, és mindenáron menekülni akar.

De férje is „átállt” a gonosz oldalra, így természetesen hamar elkapják, majd megpróbálják elhitetni vele, hogy gyermeke halva született.

Ezt Rosemary nem is hajlandó elfogadni, és így el is érkeztünk a tetőponthoz!

A film végén persze megtalálja a tiszta feketében pompázó kisfiát, valamint a velejéig romlott, ördögi szektát, és így elérkezünk az alkotás központi dilemmájához!

A fia az Ördög fia, de ő szülte!

Mit tegyen, mi a megoldás?

A film végi lezárás érdekes, félelmetes, kaotikus, és megbotránkoztató!

Anya és egy nem e világi gyermek!

Nem lőném le a végső poént, inkább megtekintésre ajánlom, meleg szívvel, aki egy kicsit el akar rugaszkodni a mindennapoktól!

Ira Levin regényéből egy zseniális film született, és rám William A. Fraker operatőr képsorai, de Krzysztof Komeda zenei taktusai is hatással voltak!

Pompás és misztikus!

Erőteljes mozi, az IMDB-n 225 ezer vélemény után 8,1/10-es, nálam ez 84% és természetesen öt csillag!

dráma | horror

Rosemary (Mia Farrow) és Guy Woodhouse (John Cassavetes) új otthonukba költözik, egy hatalmas házba, amiről az a hír járja, hogy elátkozták. A szomszédban egy kedves idős... több»

0