2023.07.16 21:15 Gyorvik Olvasottság: 1269x
2

Remek kis film

Bármennyire is fanyalogtak a kritikusok, ez a mozi egy remek kis film - még a 80-as évek hőskorát idézi fel. Tekintsünk túl kicsit a szigorú dramaturgián és az egyéb patinás alkotások elemzésekor szóba kerülő magasztos jelzőktől és állandóan hangoztatott kritikai jellemzőktől. Ez a film ugyanis összességében vonz magával és nem az egyes filmes esztétikai jellegzetességek meglétében vagy hiányában.

A főszereplő - Hawk - igazi vadnyugati magányos farkas karakterét ölti magára, a múltjában fájdalmas emlékeket őrző kemény, de végletekig becsületes volt családapát. Egy életszakasz ér véget, mikor újra találkozik tinédzser fiával, ezt jelzi a külcsíny jellegzetes megváltozása is.

Remek kis film

Sajnos a keményszívű (olykor lágyszívű és félreérthetetlenül sznob amerikai ) kritikusok szintén a földbe döngölték David Mendenhallt - aki Michael-t alakítja - holott egyáltalán nem érdemelte meg. (Bizonyos drámai jelenetekben azért esetlen, mert a rendező nem volt eléggé határozott. Mindazonáltal sértettsége, majd oldódó haraggal vegyes fájdalma, és az apa-fiú kapcsolatban való kiteljesedésének láttatása nem is annyira rossz. A rettegő félelem, édesanyjának elvesztésétől pedig hiteles is lehet akár.

Mivel Michael nagymamája nem élt már, a minden lében kanál anyós szerepét átvette a nagyapa, akik érthetetlen módon határtalanul utálja vőjét. Állítólag azért, mert annak idején otthagyta a családot (de vajon milyen indíttatásból és kinek az unszolására). Az após szerepében Robert Loggia-t láthatjuk, méghozzá fantasztikus erejű drámai felhanggal.

Jó, ez a tény akár természetes is lehetne, mindenesetre egy a művészfilmek között kevésbé jegyzett alkotás mellékszereplőjeként is sokat beleadott a karakterbe. Michael döntése - akinek belső lelkivilágát tekintve inkább az előkelőség és luxus állna az első helyen - nagyon szilárd jellemre vall, aki tegyük hozzá szeretett nagyapját hagyja ott a bizonytalanságért, hiszen a végső kimenetelt nem sejti. Ez olyan jellemszilárdságra és a szeretet energiák olyan koncentrálására vall, amely igazán kiemelendő.

Aki túlteszi magát mindezeken, jó élményeket szerezhet, hiszen többször is megtekinthető, amolyan múltidézős délutáni moziként. Folytatása elképzelhető egyébként, de nem javasolt - eddig még nem tették meg, s Stallone-val már nem is fogják. Csak a szívmelengető attitűdje miatt négy, egyébként összességében természetesen nem érné el.

akció | dráma | sportfilm

Hawk, a kamionsofőr, életének legnagyobb tévedését próbálja jóvátenni: 10 éve nem látott fiával, Michaellel szeretné rendbe hozni kapcsolatát. Hawk sorban nyeri a díjakat a... több»

2