2023.07.19 11:17 Jerico Olvasottság: 398x
6

Látványos, de alaptörténetben nagyon gyenge

Biztosan minden Mission Impossible-rajongónak megvan a maga sorrendje az eddig elkészült részekről. Nálam is kialakult már ez a lista, és legelső helyen régóta az ötödik epizód áll (Rogue Nation – Titkos Nemzet), melyet 2015-ben rendezett ugyanaz a Christopher McQuarrie, aki a későbbi fejezeteket is készítette (vagyis a hatodik részt és ezt a legújabb fejezetet is). Második helyezést kapta tőlem a Mission Impossible III (2006), és bronzérmes egy ideje a Fantom protokoll (4. rész, 2011-ből).

A listámat tekintve kíváncsian vártam ezt a legújabb, hetedik fejezetet, vajon borul-e majd a sorrendem? Nos, a látványt tekintve nem csalódtam a legújabb részben, mert iszonyú pörgős, látványos, ingergazdag, temérdek autós üldözéssel, bunyóval, tűzpárbajjal és csodálatos helyszínnel (Róma, Velence, Ausztria hegyei). Ugyanakkor az alapsztori annyira gagyi, hogy hihetetlen. A főgonosz a mesterséges intelligencia (AI), melyről beadják nekünk, hogy katonai célból fejlesztette ki az amerikai hadsereg. Csakhogy elszabadul (öntudatra ébred, mint a Skynet), és csak úgy lehet megállítani, ha egy tengerfenékre került amerikai tengeralattjáróban kikapcsolják egy hagyományos kulcs segítségével.

Látványos, de alaptörténetben nagyon gyenge

Mármint a mesterséges intelligenciát – sima kulccsal. (WTF???) Ennél gagyibb aligha lehetne. Hogyan lehetséges egy ekkora költségvetésű szuperprodukció mögé egy ekkora hülyeséget tenni alapsztorinak? Ezt leszámítva viszont tényleg jók a film jelenetei, az utolsó 30-40 perc pedig annyira izgalmas, hogy pislogni is elfelejtünk. Összességében tetszett a film, de az alaptörténet miatt negyedik helyre fért csak be a listámra. Tom Cruise viszont jobbat érdemelne, mert 61 évesen is végigtolja az összes akciójelenetet. Partnere, Hayley Atwell szintén nagyot alakít, és gyönyörű nő, még így 40 felett is. Az MI-t szolgáló Esai Morales is hiteles a gonosz szerepében, így voltaképp mindenki jónak mondható ebben a filmben, csak agyoncsapja az egészet maga az alaptörténet. Végső értékelésem így 70%, ami elmarad a legjobb MI fejezet, a Titkos memzet mögött, mert az erős 90%-os produkció. És elmarad a 3., 4., sőt kicsit a hatodik résztől is, ez az igazság. De egy mozijegy árát így is bőven megéri. Csak lehetne rövidebb is. (Dupla adag popcornt vigyetek!)

akció | kaland | thriller

SkyShowtime (2024.02.09.)

Hat világszerte népszerű epizód után újabb akció kémfilmmel bővül a több milliárd dolláros Mission Impossible franchise a főszerepben az Ethan Huntot alakító Tom Cruise-zal... több»

6