2023.08.23 12:13 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Mert itt van!

Valljuk be, kifejezetten tetszetős film, és erőteljesen formabontó is egyben!

John Erick Dowdle és Drew Dowdle a testvérpár, akik már a Karantén és a The Poughkeepsie Tapes című mockumentary moziban is együtt dolgoztak!

Mert itt van!

A stáb!

A forgatókönyvet M. Night Shyamalan és Brian Nelson írták, az operatőr pedig Tak Fujimoto volt.

A „talpalávalót” Fernando Velázquez szerezte, és a filmet vágta Elliot Greenberg.

A sztori!

Maga a film szépen lassan építkezik.

Bemutatja a szereplőket, a helyszínt, egy kissé kitér a Sátán jelenlétére itt a földön, de a „home invasion horror” azért szerencsére beindul, és tabukat dönt!

Mert a Sátán itt van közöttünk, a „sorok” között jár!

Megjelenésének legegyértelműbb jele az emberek szerint egy, a környéken elkövetett öngyilkosság.

A színészi gárda!

Bowden felügyelő: Chris Messina, Sarah, a fiatal nő: Bojana Novakovic, Tony, a szerelő: Logan Marshall-Green, biztonsági őr: Bokeem Woodbine, idős hölgy: Jenny O'Hara, Ramirez: Jacob Vargas, Lustig: Matt Craven, biztosítási ügynök: Geoffrey Arend és Elsa szerepében Caroline Dhavernas.

Az öngyilkosságot rögtön az elején meg is kapjuk, hiszen valaki fejest ugrik egy felhőkarcoló legmagasabb emeletéről. Ezt követően hamar beindulnak az események, aminek a legfőbb (és szinte egyetlen) színtere egy lift lesz, ahova öt, egymástól teljesen független élettörténettel és értékrenddel rendelkező ember beszáll, és egy külsőre látszólagos technikai hibának köszönhetően benn is ragadnak.

A liftben lévő biztonsági kamerákon keresztül látni lehet őket, de hallani már nem.

Az egyetlen kommunikációs mód egy rádiós adó-vevő, aminek a segítségével csakis egyirányú kommunikációt lehet a beragadt emberekkel folytatni.

A történet másik főszereplője, aki szintén olyan fontos, mint a liftben ragadtak, az egyébként magánéleti gondokkal küszködő Bowden felügyelő, aki az épületben történt öngyilkosság kapcsán tartózkodik ott, azonban figyelme hamarosan a kezdetben teljesen hétköznapi probléma felé irányul.

Ramirezzel, aki a biztonsági szolgálat egyik embere, együtt lesznek szemtanúi az egyre inkább elfajuló eseményeknek.

Hamarosan kiderül ugyanis, hogy az öt ember csak látszólag és nem véletlenül tartózkodik egy légtérben.

Az Ördög ténylegesen bizonyítja, hogy egy zseniális, és mégis egyszerű alaphelyzetből, jó színészekből és nagyon ügyesen megteremtett légkörből milyen jó kis horrort lehet gyártani.

Szerencsére Shyamalan és a Dowdle testvérek darabja nélkülözi az idétlen vallási butaságokat, szerencsére senki nem akar ördögűzést, és a lezárás is úgy lett tökéletes, ahogyan lett!

Szintén pozitívum, hogy kifejezetten ügyesen csempészi bele az ebben a témában lévő „hagyományosabb” vallási elemeket, de azért mindezt úgy, hogy ad hozzá valami eredetit is.

Végül is, mindent összevetve, az Ördög egy üde színfolt, ami kiemelkedik a sablonos közhelytengerből, és garantálja a másfél órányi szórakozást, nemcsak a műfaj szerelmeseinek, hanem aki gondolkozó embernek tartja magát!

Leköti, és kikapcsolja a nézőjét, ami szerintem egy film nézése közben elég.

Nincs sok vér, nincs hentelés, csak zsigeri félelem.

És jelen filmnél ennyi elég is!

Az IMDb-n 153 ezer vélemény után 6,3/10, a TMDB-n 2622 vélemény után 61%-os, nálam pedig 85% és öt csillag!

77 Ördög  (2010)

horror | misztikus | thriller

Ez a nap is egy átlagos munkanapnak ígérkezik. Egy Philadelphiai irodaház liftjébe öt ismeretlen száll be, hogy elkezdhessék az aznapi robotot. A lift azonban elakad. Ami elsőre... több»

1