2023.08.25 16:44 Jack Dawson Olvasottság: 435x
0

Nem rossz gondolat...

(Nagyon hosszú lesz.)

Nem tudom, hogy van-e értelme véleményt írni úgy erről a műsorról, hogy nem tudhatom biztosan, hogy manipulált volt-e, vagy sem, és ha igen, akkor milyen szinten.

Nem rossz gondolat...

Bőven voltak gyanús dolgok benne, amikre persze van esély, hogy így viselkedtek/ezeket a döntéseket hozták meg, mindenféle befolyásoltság nélkül, de mindenesetre gyanús.

Kiindulok most abból, hogy semmi sem volt megmondva nekik, tényleg nem voltak beavatva semmibe, és mindent a saját belátásuk szerint tettek.

Először is a pozitívumok:

– A realityk szintjén úgy gondolom, hogy ez egy kiemelkedő alkotás. Nem lett elnyújtva, nem válogattak be szándékosan botrányhősöket, sőt, ismert emberek, sportolók, színészek voltak, akiket korábban itt-ott láthattunk már, de mégsem Tiv Tivy vagy hasonló (akit nem akarok ezzel megbántani, de amikor őt a VV-be beválasztották, az nyilván nem volt véletlen, kizárólag a nézettség érdekében volt, mert a marháskodásával felkapott lett).

– Volt egy egyértelmű cél, nem csak le lettek dobva, hogy produkálják magukat a nézői szavazatokért cserébe.

– Feszesre lett vágva. Mindössze 3 hetet voltak ott, ami 7 részre lett összevágva. Így akit kevésbé érdekel, az is adhat neki egy esélyt. Én sem néztem volna meg, ha 80-100 részben képzelték volna el a műsort.

– Végre nem ugyanazokat az arcokat láthattam műsorvezetőként (Balázs, Jani, Istenes Bence stb.), akikkel amúgy nem is feltétlen van bajom, de mindig jó friss arcokat látni. Magyarósi Csabát pedig nem lehet nem szeretni.

– Utoljára hagytam a személyes kedvencemet, ami számomra a legnagyobb pozitívum, az maga a helyszín és a gyönyörű felvételek. Ha ebből a műsorból minden olyan felvételt kivágnánk, amiben emberek szerepelnek, akkor is megnézném, sőt! Gyönyörű helyen voltak, és ezt öröm volt nézni.


Negatívumok:

– Először is az emberek. Nem értem, hogy miért van az, hogy folyton marnia kell egymást mindenkinek. Áskálódni, veszekedni, kibeszélni, többre tartaniuk magukat másoknál, ami az esetek többségében kizárólag abból adódik, hogy különbözőek. Voltak tök jó gondolatok, voltak tök jó ötletek, kedves és megható pillanatok, segítőkész emberek, nyilván ezekből is volt, és ezt jó látni, de miért nem lehet sokkal inkább erre fókuszálni?! Mert azt tökre megértem, hogy nehéz volt A hídépítés, kimerültek, sz*r volt a kaja, feszültebbek voltak az átlagnál, és amikor a munka általi feszültség miatt nem jól reagáltak, azt is megértem, de amikor ezen felül is folytatták, az tök gáz volt.

Igyekszem most időrendben haladni, amennyire jól emlékszem.

– A 3. napon Miki feladta. Tök oké, hogy hiányzott a családja, és megemlítette, hogy szerinte nem gyengeség felvállalni az érzéseit és feladni. Egyet is értek, nagyon is! Rohadtul túl kell látnunk azon, hogy a férfiak nem gyengülhetnek el, mindegy, hogy egy erős ember az, vagy egy 50 kilós vékony valaki, nem ezen múlik! De kérdem én, aki (saját bevallása szerint) 3 napot sem volt külön sosem a párjától, és gyereke is van, az miért vállal egy ilyen műsort?! Persze, be lehet ezt is nézni, mert szeretjük keményebbnek gondolni magunkat annál, mint amik vagyunk, de ez egy életre szóló élmény és óriási lehetőség nagyon sok embernek. Azzal, hogy Miki elvállalta, és eljött 3 nap után, kivette egy másik ember kezéből ezt a lehetőséget. Ezt nagyon sajnáltam.

– Aztán jött a 2 színész srác döntése, hogy elrakhatnak fejenként 2-2 millát a nyereményből, vagy tervrajzot kapnak az építéshez.

Röviden: A pénzt választották.

Először azt hitten, hogy a döntésnek nagyobb a súlya, mert ugyanekkor kapták meg A híd legfontosabb alapanyagát, és azt hittem, az a dilemma, hogy megkapják-e az alapanyagot és a tervrajzot, vagy elteszik a 2-2 millát. Az már igazán nehéz döntés lett volna, mert az egyikkel megvan A híd, a másikkal nincs. Ergo A híd sem épült volna akkor meg, és elvész a többi lóvé.

De így is BŐVEN elkészült A híd, és én ezt már akkor mondtam, hogy jól döntöttek, hogy a pénzt választották. Szerintem semmi erkölcstelenség nem volt ebben. Idejött 14 (+2) egymásnak ismeretlen ember A PÉNZ REMÉNYÉBEN.

Aztán lehetőségük van hazavinni belőle valamennyit, és nem kéne elfogadniuk?!

Gyors rá is térnék arra, hogy a műsor végén erre fény derül persze, és úgy nekikugrottak páran, mintha nem értenék a műsor lényegét. Persze, zavarja őket, mert így kisebb lett a fődíj, amit megnyerhettek, de mindenki a pénzért jött, és végül A híd így is megépült, és nem ők nyertek. Ergo jól döntöttek. Nem szeretem az álszentséget, meg az sem tetszik, hogy ilyen erkölcsi magaslatokról beszélnek teljesen feleslegesen.

– Aztán volt egy olyan eset, hogy kiszavaztak 2 embert, és ők lehetőséget kaptak arra, hogy hazamenjenek, vagy szabotálhatják 3-3 millióért a többiek munkáját. Természetesen ők is elfogadták. Ez már egy fokkal neccesebb döntés volt, mert itt konkrétan kicsesztek a többiekkel a pénzért cserébe. Itt inkább azzal volt a problémám, hogy semmi konkrétum nem volt megadva, hogy hogyan kell szabotálják. Azonnal az volt a gondolatom, hogy elfogadnám a pénzt, csinálnék 1-2 apróságot, amivel „szabotálom” a munkájukat, és akkor pénzzel megyek haza. Szerintem kicsit durva volt, amiket csináltak, ez megkérdőjelezhető, de ennek ellenére is megépült A híd amúgy. De simán csinálhatták volna azt, hogy nem az összes szöget, hanem mondjuk 1-2 marékkal hoznak el, meg nem az egész hidat vágják el a parttól, és szedik szét itt-ott, hanem egy modult elhúznak messzebbre. Műsor szempontjából vicces. Nehezebben megkérdőjelezhető erkölcsileg, és pénzük is van belőle. Win-win!

– Aztán jött a műsor vége. Kicsit (na jó, nagyon) bénának tartom, hogy szimpátia és családi helyzet alapján döntötték el a végén, hogy ki nyerje. Egy az, hogy nulla izgalom volt benne, tudni lehetett ezáltal, hogy ki fog nyerni. A másik, hogy így értelmét vesztette A híd (vagyis részben), hiszen teljesen mindegy, hogy ki mennyire küzdött, dolgozott keményen, ki mennyire volt jó csapatjátékos stb... nem ez döntött... Kis túlzással teljesen felesleges volt jobban hajtaniuk, mint a többiek. Legfeljebb arra volt jó, hogy tükörbe tudjanak nézni, hogy azt mondhassák, ők odatették magukat, kihozták magukból a maximumot, de amiért jöttek, amiért elsősorban güriztek, az totál odaveszett így. Szimpatikus volt Janka, nincs semmi bajom vele (egy dolgot leszámítva), de ha nem lenne egy beteg testvére, akin segíteni akar, akkor nem ő nyer. Bárki, aki ott volt, vagy látta a műsort, az mind tudja. Ki is lett mondva, pont ezért nem volt izgalmas, és értelmét vesztette. Persze, ha egy bunkó, összeférhetetlen ember lenne, akkor nem nyert volna, tehát tett érte ő is, plusz ő is végigtolta, de számomra ez így béna és igazságtalan annak ellenére, hogy értem a döntésüket. De mint műsor nem volt jó. Mert ennyi erővel híd nélkül is bezárhatnák őket 3 hétre, és szimpátia alapján nyerhetett volna valaki. Ugyanúgy megnyerte volna Janka, mert kedves és nagy szüksége volt a pénzre.

Amikor a kajakos srác kiakadt, hogy a 2 színész elrakott 2-2 milliót, nevetséges volt. Egy az, hogy a pénzért jöttek. Kettő, hogy azt mondta, ő inkább nem kommentálja a dolgot, nem mond véleményt, de kizárólag ő szólalt meg akkor, senki más nem mondott semmit.

De ami a leggázabb, ami persze lehet egy nyelvbotlás is, hogy kiakadt rájuk, mert a pénzt választották (amivel amúgy nem a többieknek akartak ártani, hanem maguknak segíteni, csak nyilván nehéz ezt így látni, ha benne van az ember), és elég egyértelműen jelezte, hogy milyen embereknek tartja őket emiatt, aztán, amikor a nyertes csaj felajánlott neki azt hiszem, 1.8 milliót a nyereményéből, akkor konkrétan ezt mondta: „Annak örültem volna a legjobban, ha megtartja az összes pénzt, de így, hogy rám is gondolt, ez egy nagyon kedves gesztus volt tőle” Tehát kedves gesztus, mert ő is kapott, de ha ő nem kap, akkor nem az.

Ja és ugyanazok, akik hű de erkölcsösnek tartották magukat, úgy nekiugrottak az egyik társuknak, hogy szerencsétlent rendesen megsajnáltam. 2 csoportra voltak osztva, és a vesztes csapatból 2 embert el kellett küldjön a csapatkapitány, vagy valaki feladhatja a versenyt, ezáltal csak ő megy haza, így megment egy másikat. Feladta az egyik versenyző, aki nyilvánvalóan a legkevesebbet tudta beletenni a közös munkába, majd hárman is nekiugrottak a másik csapatból a vezetőjüknek, hogy vállalnia kellett volna a felelősséget, és ő kellett volna hazamenjen. Egy az, hogy egy jó fizikumú asztalos emberről van szó, aki nyomta becsületesen végig, a másik, hogy miért kizárólag ő kell vállalja a felelősséget?! Ez a csapat felelőssége, nem kizárólag egy emberé. Ráadásul a 3 emberből, akik nekiestek, ketten sportemberek. Nem tudják, hogy hogy mennek a dolgok, amikor az élsportban is vannak emberek, akik kihajtják a belüket, mindent megtesznek, amit csak tudnak, és ugyanúgy kikapnak?! Legyen az csapatsport vagy egyéni. NEM NYERHET MINDENKI! Bármelyik csapat nyer, az magában hordozza azt, hogy a másik veszít. Nem lehet elkerülni ezt. Tegyük fel, van 2 csapat, mindkettő eszméletlen jó, és brutálisan megtolják (legyen az sport, legyen konkrétan ez a műsor, mindegy), akkor mi van?! Ott is egyetlen ember vigye el a balhét?! Mert ott is lesz egy vesztes csapat...

Nevetséges ez a hozzáállás, és jelenleg a futballban is ez van, minden felelősséget az edzőre vernek, teljesen mindegy, mennyire sz*r az adott csapat. Alig van 1-2 edző, akiknek biztos a helyük akkor is, ha jön pár mélypont.

Annyi mindent lehetne még írni, és baromi érdekesek tudnak lenni az emberi viselkedések. De tényleg nem szabad elfelejteni, hogy különbözőek vagyunk. Mindenki máshogy küzd meg mindennel. Mindenki más szinten tud teljesíteni, és mindenki a maga „szintjén” nyomorog.

Legyünk elfogadóak, kedvesek, segítőkészek stb., stb...

23 A híd  (2023)

valóságshow

A műsorban a versenyzők egy feladatot kapnak: építeniük kell egy hidat. A fődíj 30 millió forint, ami karnyújtásnyira van tőlük, csupán egy utat kell felépíteniük hozzá és... több»


Szereplők: Magyarósi Csaba
0