2023.08.26 08:23 Juki-onna Olvasottság: 218x
0

Gótikus élmény a Halványkék szemek

Ne a kategória besorolás (krimi, horror) és Christian Bale (ha meglátom a nevét, mindig „egy meztelenül rohanó férfi a kezében egy motoros fűrésszel” kép ugrik be) neve miatt üljünk le megnézni a filmet, mert akkor csalódni fogunk. Ismernünk kellene legalább egy novellát Edgar Allan Poe-tól, hogy valamennyire értékelhessük a filmet, és rá tudjunk hangolódni. Poe munkásságát a gótikus irodalom műfajába sorolják. A film is ezt adja vissza.

Én úgy gondolom, hogy van hasonlóság Poe művei és a film között. (Olvastam Poe összes művét a novelláktól kezdve a versekig, és A holló a kedvencem.) Főleg, hogy Edgar Allan Poe (Harry Melling) is szerepet kapott a filmben. Izgalmasan indul a film. Augustus Landor (Christian Bale) nyomozó karaktere nagyon rejtélyes.

Gótikus élmény a Halványkék szemek

A havas táj (itt meg kell jegyeznem, hogy a szabadban történő párbeszédeknél nem nagyon láttam a beszélők leheletét, ez egy kicsit zavart, hiszen elméletileg hideg van), a sötét erdő, a boncterem, és a sok szürke és kék szín használata (meleg színek alig felfedezhetők a filmben) megalapozzák a film hangulatát, és nyomasztóvá teszik azt. Érdekes, hogy a történet a West Point-i katonai akadémián játszódik, ahol, Edgar Allan Poe is két évet szolgált a való életben. A történet aztán leül egy kicsit, vontatottá válik, és egy új irányt vesz, ami nem mondhatnám, hogy elnyerte a tetszésemet, de a film végén magyarázatot kapunk erre is, ha persze végig tudjuk nézni a filmet, és nem alszunk el közben. A filmben, mint Poe legtöbb művében is, megjelenik a szeretett hozzátartozó elvesztése miatti szenvedés és fájdalom. A zenei aláfestés nem volt erős, pedig jó lett volna, ezzel is növelve a feszültséget, de mivel a film közepénél nem nagyon volt feszültség, gondolom, nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. A film utolsó fél órájában derül csak fény mindenre, és tudjuk meg, hogy ki a tettes (szerintem senki nem gondolt erre az elkövetőre), bár, ha ismerjük Poe műveit, tudjuk, hogy a végén mindig bevisz egy csavart a történeteibe. Az író (Louis Bayard) is hasonló meglepetést tartogatott nekünk. Végül Poe oldja meg a rejtélyt egy szellemes gondolatmenettel. Kíváncsi voltam a regényre is. Igaz, még nem olvastam ki teljesen, de én egy kicsit könnyedebbnek érzem a regényt, mint a filmet.

horror | krimi | misztikus | thriller

Egy veterán nyomozó egy rejtélyes gyilkos nyomába ered fiatal társával, akit évekkel később Edgar Allan Poe néven ismer majd meg a világ.

0