2023.08.26 11:26 Kapszaicin Olvasottság: <100x
0

A harc folytatódik

A két régi nagy ellenfél, Daniel LaRusso és Johnny Lawrence újbóli találkozását használja a forgatókönyv kiindulópontként. A már felnőtt karatebajnokok életét ismerhetjük meg. Az ötlet kiváló, a megvalósítás már közel sem. A karate kölyök első, 1984-ben bemutatott alaptörténetéből, konfliktusaiból, majd a későbbi részeiből építkezik a Cobra Kai.

A sorozat első pár része még élvezhető, az újdonság erejével hat, lehet kicsit nosztalgiázni, feleleveníteni a régi, filmhez fűződő érzelmeket. Hajt a kíváncsiság, hogy mi lett a hőseinkkel, hogyan alakul a későbbi életük. Azonban a csalódás elől nincs menekvés, a Karate kid filmek színvonalától messze elmaradt a sorozat.

A harc folytatódik

A párbeszédek ritka gyengék. LaRusso folyamatos nosztalgiázása már-már fárasztó, teljesen komolyanvehetetlen. A karakterábrázolás és jellemfejlődés kettőse nem lenne rossz, ha nem csupán Lawrence-nél próbálkoztak volna vele. Ráadásul ő az egyedüli, aki öreg motorosként egy-egy épkézláb technikát fel tud villantani. A sorozat tovább mélyíti az ellentéteket, LaRusso a gazdag, kiegyensúlyozott családapa, aki Miyagi mesternek köszönheti emberi tartását. Folyamatosan az ő bölcsességét üldözi. Nagyon elcsépelt. Lawrence ezzel szemben az egzisztenciális nehézségekkel küzdő, lecsúszott alkesz, „rossz apa” szerepét nyeri meg. Folytatódik tehát a rivalizálás. Néhány poén még csattan is. A két férfi megpróbál barátkozni, ami önmagában vicces is lenne, de silány, sekélyes megoldásokkal dolgozik a film. Mindketten klubot nyitnak, és a tanítványaik viszik tovább az ellenségeskedést. Legalább valaki tudna normálisan karatézni a filmben, ha már ez adja az esszenciát. Önmaga paródiája a látvány. Nagyon gyenge örökséget sikerült összehozni ebben az 5 évadban.

Ha össze kellene foglalni, hogy miről szóltak az epizódok, akkor pár szóval meg lehet tenni. A két sensei egymásnak feszül, feltörnek a régi sérelmek, amiket újabbak követnek. A karatebajnokságon egymás ellen versenyeznek a tanítványaik, ahogy ők is tették annak idején. A nézeteltérést a tatamin igyekeznek rendezni. A diákok az iskolában zaklatják egymást, egyik jobbnak képzeli magát, mint a másik. Majd később összefognak, egyesül a két klub.

És jön a 6. évad.

akció | dráma | sportfilm | vígjáték

Az 1984-es All Valley Karate Tournament után harminc évvel Johnny Lawrence újranyitja a Cobra Kai dojo-t, ami újból feltüzeli riválisát, Daniel LaRussot. több»

0