2023.11.10 14:15 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

Péntek esti borzongás.

Számomra az egyik leghátborzongatóbb horrorfilm, amit valaha is láttam. Itt nem elsősorban az ijesztgetésekre helyezték a hangsúlyt, bár abból is kapunk bőven. Nem is A boncolás az ijesztő a történetben, inkább az, amit megtudunk Jane Doe-ról. Az apa, Tommy Tilden (Brian Cox) és fia, Austin Tilden (Emile Hirsch), akik egy kisváros hullaházában boncmesterek, kapják a feladatot, hogy egy ismeretlen női holtestet boncoljanak fel, mivel a halál oka ismeretlen, főleg, hogy egy pincében találtak rá a holttestre félig elásva, és semmi arra utaló nyom nincs, hogy erőszakos halált halt volna.

A boncterem egy pincében, gyéren megvilágított helyen van, és a furcsa, hogy a folyosón a kanyarban a falra van erősítve egy tükör. (Ez először senkinek nem tűnik fel igazán, de később fontos szerepet kap.) Attól nem kell tartani, hogy egy boncolást kell végignéznünk. Sokkal finomabban mutatják be a folyamatot, és észre sem vesszük, hogy mi történik körülöttünk, annyira leköti a figyelmünket, az, amit találnak a testen belül. Szépen lassan bontakozik ki a történet, mely egyre félelmetesebb és furcsább.

Péntek esti borzongás.

A nyitójelenetek megadják az alaphangulatot, utána már magával ragadja a nézőt a történet. Még azt sem vesszük észre, hogy szinte az egész film egy épületen belül játszódik. Hullaházon kívüli képek alig vannak, és mégsem érezzük klausztrofóbnak a filmet. Egy ismeretlen női holttest mit árulhat el nekünk? Hogyan halt meg? Ki ő valójában? Úgy tűnik, hogy halála előtt megkötözték, megkínozták, kivágták a nyelvét, és mégis külsérelmi nyomok alig fedezhetők fel a testen. A tüdő tele van füsttel, és itt már kezdünk gyanakodni, hogy valami nincs rendben. Kiket is végeztek ki így? És mikor? Szépen apránként tesszük össze magunkban is a képet a gyilkosságról. Egyre furcsább és ijesztő dolgok történnek a hullaházban, amire már felfigyel a két boncmester és a néző is, de addigra már késő, és elszabadul a pokol, és kezdődik a futás az életért. Persze láthatunk egy-két borzalmas holttestet is a filmben, de mégis az alaptörténet, ami magával ragad és félelmetes. Nagy szerepet kap egy kicsi csengő is a filmben, mely olyan iszonyatos jelenetek szereplője lesz, ami kiveri a biztosítékot mindenkinél. A szereplők félelmetessé és hihetővé teszik a hihetetlent. Itt a bizonyíték arra, hogy egy egyszerű történet is lehet izgalmas, nem kell túlbonyolítani mindent. Csak gratulálni tudok a forgatókönyvírónak Ian B. Goldbergnek. Egy zseniális történet, melyet mindenkinek látnia kell egyszer, sötétben és egyedül. Úgy lesz az igazi!

76 A boncolás  (2016)

horror | misztikus | thriller

Apa és fia halottkémek, ám egy napon egy rejtélyes esettel szembesülnek. A halott elvileg öngyilkos volt, ám a halál okát képtelenek megállapítai. Ahogyan próbálnak a... több»

0