2023.11.16 11:26 Juki-onna Olvasottság: <100x
2

A siker felé vezető utat „Cápák” szegélyezik.

Számomra igazi élmény volt ez a remekmű. Régen láttam ennyire sodró lendületű alkotást, ahol le nem veszem a képernyőről a szemem, nehogy kihagyjak egy percet is. Egy igazi pénzcsinálós film, aminek az eredeti forgatókönyvét az élet írta. Nincs lövöldözés, autósüldözés, csak pár jó barát, akiknek köszönhetjük, hogy a mobiltelefonunkkal e-mailezni is tudunk.

Az ő reményteli felemelkedésükről és bukásukról szól a film. Minden jelenetnél megfeledkezünk magunkról, és egy megfogalmazhatatlan érzelmi hullámvasúton érezzük magunkat. 1996-ban járunk, Waterlooban, ahol Mike Lazaridis (Jay Baruchel) és Doug Fregin (Matthew Johnson) a Research In Motion nevű kicsi technológiai vállalat vezetői, akik egyben barátok is, megpróbálnak eladni egy terméket, amely a mobiltelefon, az e-mail és a személyhívó kombinációja. A találmányukat nem igazán értik a nagyvállalatok, és persze ilyenkor tűnik fel egy „Cápa”, Jim Balsillie (Glenn Howerton), akinek munkahelyét elveszítve kapóra jön pár fiatal találmánya, akik az üzleti életben nem igazodnak el.

A siker felé vezető utat „Cápák” szegélyezik.

Egy „segítő kéz”, aki legyen szó személyes költségvetésről, pénzügyi célok kitűzéséről, tőzsdei befektetésről, több bevételi forrás létrehozásáról, jelenlegi bevételeinek kezeléséről, vállalkozás indításáról és növekedéséről, vállalkozásának pozicionálásáról az állami szerződések megértéséhez segítséget nyújt. Mike, aki látja a lehetőséget az eszközben és Doug (szerethető figura) elfogadják, hogy a segítségükre legyen a Cápa, Jim. Pillanatok alatt a barátok, akik együtt tartottak mozis estéket és játszottak számítógépes játékokkal, egy örvénybe kerülnek evező nélkül, ahonnan nincs visszaút egy mélyen korrupt erkölcs és lelkiismeret nélküli való világba, ahol az üzletemberek egymásnak állítanak csapdákat, és kihasználják az ellenfél gyengeségeit. A körülmények áldozataivá váltak szerethető szereplőink, és megszűnnek a mozis esték, megszakadnak barátságok, már csak a pénzhajszolás maradt. Aprólékosan mutatja be a film a BlackBerry készítőinek küzdelmét, a fontos pillanatokat, a nagybetűs életben és a film végén a vesztesek ábrázolása is remek. Iszonyatos energiával taglózza le a nézőt a történet és mi is csak kapkodjuk a fejünket az események láttán. Állítólag Amerikában több üzleti iskolában bemutatják a filmet mint figyelmeztető mesét. A kameramozgásban is átérezhetjük a történéseket. Hol lassabban mozog a kamera, hol gyorsabban, amikor valami baj van. A rendező, Matthew Johnson remek munkát tett le az asztalra. A film a kis „sufnis” feltalálók sebezhetőségére világít rá. Más a zsenialitás és más világ a pénz világa.

79 BlackBerry  (2023)

dráma | életrajzi | vígjáték

A BlackBerry globális óriásokat döntött romba, mielőtt megadta magát a Szilícium-völgy kíméletlen versenyének. A vállalat felemelkedése és bukása a csalás és a kapzsiság... több»

2