2023.11.23 08:32 Artemisia Olvasottság: 257x
3

Hidegvér

David Fincher újra trillert rendezett, amihez Alexis Nolent francia író képregénysorozatát vette alapul, a főszerepre pedig a 4 év után először látható Michael Fassbendert nyerte meg.

A gyilkos ízig-vérig Fincher-film: a legapróbb részletekig menő precizitás, szigorú alaposság és minden képkockára kiterjedő perfekcionizmus jellemzi. Profin megtervezett jellemrajz egy hidegvérű gyilkos munkamoráljáról, életfilozófiájáról és saját szabályrendszeréről, lírai monológokkal és érdekes kulisszatitkokkal a bérgyilkosok módszereiről.

Hidegvér

Mégis A gyilkost az eddigi legegyszerűbb Fincher-filmként aposztrofálják, amit komolyan is kell venni. Szögegyenes, semmilyen fordulatot vagy meglepetést nem tartogató cselekménnyel van dolgunk, ami óramű pontossággal halad a végkifejlet felé.

A Michael Fassbander által kifejezetten karakteresen alakított bérgyilkos éppen megbízatását teljesíti Párizsban. A felvezetés hosszúra nyúlik, a meg nem nevezett gyilkos (tucatnyi álnevet használ, de az igazi neve nem derül ki) a várakozás óráit és napjait a prédára leső ragadozó türelmével, folyamatos éberségben, fegyelmezettségben, elmélkedéssel, meditálással tölti, amiből megismerhetjük kimért személyiségét és ráhangolódhatunk a film lassú, hideg, elvont hangulatára.

Az elnyújtott expozíció végén azonban porszem kerül az addig tökéletesen működő gépezetbe, és hősünk életében először elhibázza a célpontot. A baklövés pedig a bérgyilkos-filmek alapkövének számító láncreakciót indítja el: a megbízók A gyilkos hozzátartozóin torolják meg a sérelmet, aki ezután bosszúhadjáratra indul, és alulról fölfelé haladva kiiktatja az összes érintettet.

Maga a cselekmény tehát nemcsak meglepetéseket nem tartogat, de semmi eredetiséget sem. Igen, A gyilkos összes elemét láttuk már máshol, sokszor unalomba is hajlik, és csak Michael Fassbender menti meg a teljes középszertől.

Fincher kézjegye és zsenialitása inkább a technikai kivitelezésen látszik meg: a sötét, fakó képeken, a nyugtalanító zenén, a hidegvéren, ahogy a gyilkolásról mint üzletágról beszél, és a fojtogató hangulaton.

Mégis, ha valami miatt emlékezetes lesz A gyilkos, az csak David Fincher neve és Michael Fassbender markáns alakítása lesz.

67 A gyilkos  (2023)

akció | kaland | krimi

Egy bérgyilkos súlyos lelki válságba kerül, amikor lelkiismeret furdalása támad, miközben ügyfelei továbbra is igényt tartanak a szolgálataira. több»

3