2023.12.07 12:09 Kóborló Olvasottság: 158x
1

Már nagyon régóta vártam erre a filmre

Minden év végén figyelemmel szoktam követni azon híreket, hogy vajon milyen horrorfilmekkel fogják a gyártó stúdiók megörvendeztetni a horrorrajongókat. Ekként tettem anno 2022 év végén is, és be kell hogy valljam, nagyon megörültem annak, amikor végre azt olvastam, hogy hosszú évek várakozása után, 2023-ban bemutatják a The Last Voyage of Demetert. Ha valaha is állítottam volna sorrendet, a soron következő év horrorfilmes felhozatalánál, akkor 2023-ban szinte biztos, hogy dobogós helyen állt volna nálam jelen filmünk. Ez abból a szempontból igencsak nagy fegyvertény jelen filmünk esetében, hogy hát azért a 2023-as horrorfilmes felhozatal közt számos nagy cím is befutott idén (Fűrész X., Sikoly VI., Gonosz halott: Az ébredés vagy Az ördögűző: A hívő), de talán eme filmre voltam a legjobban kíváncsi. És hogy miért? Talán mert az úgynevezett gótikus horrorfilmes elemekkel működő alkotásokkal finoman szólva sem vagyunk úgy ellátva, mint amennyire jómagam vágynék rá. Ráadásul a The Last Voyage of Demeterrel kapcsolatosan a gyártó stúdió, a Universal Pictures már többször is hírül adta, hogy hamarosan elkezdik a film forgatását (ami végül 2021-ben meg is történt), de még így is két év kellett ahhoz, hogy mi, nézők is láthassuk, hogy mit is hozott össze André Øvredal, a film rendezője.

Töredelmesen be kell hogy valljam, hogy maga a film történetétől nem igazán vártam túlontúl sok mindent, hisz csupán egy nyúlfarknyi részét képezte Bram Stoker Drakulájának, ráadásul a történet kimenetelét már a klasszikus regényből is ismerhettük. Tehát előjáróban nem számítottam történetileg semmi kiemelkedőre, de mégis képes volt szinte az elejétől a végéig lekötnie a figyelmemet, bár azért mindezt nem csak a történeti kivitelezésével sikerült elérnie (mert hát abban azért van egy-két igencsak erős logikátlanság), hanem sokkal inkább a hangulatával. Ahhoz, hogy a készítők sikerrel járjanak a megfelelő atmoszféra eléréséhez, feltétlenül szükségesnek éreztem, hogy egy kicsit hosszabb felvezetéssel lássák el a történetet. Ugyanis egy ilyen produkcióhoz szerintem igenis fontos a filmbéli baljós események kellő mértékű adagolása. Nos ezt határozottan meg is kapjuk a filmtől, csakhogy már sajnos itt éreztem egyfajta hiányérzetet e téren, ugyanis a készítők nem aknázták ki azt a fajta lehetőséget, ami szerintem sokat dobhatott volna még a további feszültség megteremtésén. Az egyik kiaknázatlan lehetőség a paranoia lehetett volna, amit részben érintenek is a filmben, de szerintem túlontúl felszínesen csupán. A másik nagy lehetőség, amit szintén nem túl ügyesen aknáztak ki a filmben, az a bezártság avagy csapdába esés érzete volt. Ugyanis ha történetileg adva van egy nagy hajó, amit körbevesz a szinte végtelennek látszó tenger, akkor sokkal jobban és hatásosabban is rájátszhattak volna a bezártság érzékeltetésére, mint amit végül is kapunk a filmben. Sajnos a csapdába esés érzetét is szinte mindvégig a háttérbe szorítják, és csak néhány alkalommal érzékeltetik a nézőkkel azt, hogy mennyire is kilátástalan a helyzetük a balsorsra jutott legénységnek. Bár mindezen hiányosságok mellett én még mindig azt mondom, hogy egyáltalán nem volt azért rossz, amit végül kaptunk.

Már nagyon régóta vártam erre a filmre

Számomra sajnos a filmbéli karakterek sem lettek kellő mértékben emlékezetesek, ez alól talán csak a hajó kapitányát alakító Liam Cunningham alakítása volt némiképp kivétel. Továbbá a filmben látható brutalitást is igencsak mérsékelten adták elő, és talán csak egy kivételtől eltekintve semmi meglepőt nem húztak e téren sem. Mindezek után már csak a technikai kivitelezéséről érdemes pár mondatot ejteni. Valahogy úgy fele-fele arányban használtak a CGI technikát és praktikus effekteket a filmben, amit én egyértelműen pozitívan fogadtam, ugyanis a nem számítógéppel létrehozott effektekkel azért jóban meg lehet teremteni azt a fajta gótikus horrorfilmes érzést, ami annyira hiánycikk lett az elmúlt évek repertoárjából. Sok helyen olvastam, hogy sokaknak a filmben alkalmazott CGI technika nem nyerte el a tetszésüket, amit részben teljes mértékben meg tudok érteni, de azt kell hogy írjam, hogy szerencsére nincs túl sok belőle, és ami van is, az annyira nem is néz ki rémesül.

Mindent figyelembe véve sajnos azt kell hogy írjam, hogy számomra csalódás lett a The Last Voyage of Demeter, és furcsa módon nem a története miatt, amire elsősorban gondolhattam volna a film megtekintése előtt, hanem sokkal inkább fentebb felsorolt kihagyott ziccerei miatt, bár számomra még így is bőven hozta a három csillagocskát.

fantasy | horror

A történet Bram Stoker klasszikus, 1897-es Drakula című regényének egyetlen fejezetén, a kapitány naplóján alapul, és az orosz Demeter nevű szkúneren játszódik, amelyet azért... több»

1