2024.01.14 12:59 Piczil Zsolt Olvasottság: <100x
1

A patkányevésről szakszerűen

Moziban láttam gyerekként, és letaglózott, mennyire élethűen, szutykosan ábrázolta a kort a rendező (hasonló, mint a Gyalog galopp). Az említett rágcsáló elfogyasztása is olyan naturalisztikus volt (spanyol karddal félbevágva), hogy évekig a hatása alatt voltam. A Kalózok c. film lealázza az összes addigi kalózos filmeket, történetben, megvalósításban.

A pénztáraknál mégis megbukott a maga korában, és én nem is halottam róla, hogy kultfilmmé szerették volna emelni a rajongók.

A patkányevésről szakszerűen

Írhattam volna azt is. „A kalóztörténetek utolsó, legszebb hajója süllyedt el”, de ez nem lenne igaz, mert készültek még ilyen filmek a későbbiekben. Roman Polanski jó rendező, egyet rontott csak el, az időzítést. Ha vár még egy kicsit, (mondjuk 20 évet), és a kaland, humor mellé még felvette volna a mágiát is a sztoriba, akkor ő csinálta volna meg A Karib-tenger kalózai-filmeket. Damien Thomas (mint Don Alfonso de la Torré kapitány) brillírozik a szerepében, hibátlanul játssza a büszke spanyol pávát, tudatosan önmaga paródiája, hiszen a film komédia egy részből. Walter Matthau (mint Red kapitány) pedig csuklóból játssza el a szélhámos, hazudozó kapitány szerepét, BÁR én hozzátenném a csodálatos korabeli magyar szinkronjában Mádi Szabó Gábort, aki +50%-kal dob még az élvezetre. Nekem csak az nem tetszik, hogy a film keretes szerkezete (bárkából bárkába jutottunk) nem egészül ki happy enddel, a jó csajt lenyúlják. Csak ezért nem lett zseniális a film számomra, mert annyira folytatás után kiáltó a vége. Az viszont nem lett (az említett anyagi bukás miatt).

66 Kalózok  (1986)

családi | kaland | szatíra | vígjáték

Hét tenger legkegyetlenebb és legmogorvább kalóza, a szõrös szívû és még szõrösebb képû Red kapitány a nyílt tengeren hányódik szárnysegédjével, Békával, valamint... több»

1