2024.01.15 17:51 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Túrázás fertőzöttekkel

Egy filmes barátommal diskuráltunk a napokban azon a híren, miszerint hogy felröppent annak a lehetősége, hogy Danny Boyle és Alex Garland talán a közeljövőben együtt fognak dolgozni, a 28 nappal később című film esetleges harmadik felvonásán, és ezen beszélgetés során ajánlotta a barátom a figyelmembe a The Clearing című 2020-as horrorfilmet. Na persze nem mintha akárcsak egy pillanatra is egy súlycsoportba tartozna a 28 nappal későbbel vagy annak a folytatásával, de ahogy a barátom említette, egy megtekintést akár még meg is érhet számomra (főleg abban a tekintetben, hogy semmit nem tudtam erről a valószínűleg alacsony költségvetésű produkcióról). Így hát megfogadva a barátom kissé óvatos filmajánlását, belekezdtem a The Clearing című filmbe, szigorúan elvárások nélkül.

A film rendezője és egyben a forgatókönyvírója az a David Matalon volt, akinek a nevével még a tavalyi év során bemutatott Gyilkos a múltból című produkciónál találkoztam mint az egyik forgatókönyvíró. Ezen forgatókönyvírói munkáján kívül nem sok mindent lehetett tudni az úriemberről, ugyanis egy-két rövidfilm forgatókönyvén és azoknak a rendezésén kívül egyedül csak jelen filmünk elkészítését tudta mindeddig felmutatni a filmográfiáján (bár ezt már bőven az eszembe véstem, hogy ez ne tántorítson el az adott film megtekintésétől).

Túrázás fertőzöttekkel

Tulajdonképpen ahogy néztem a David Matalon rendezésében készült The Clearing című filmjét, túl sok fanyalgásra nem is adott okot a végeredmény. Bár igaz, hogy sem a film története, sem annak a kivitelezése egyáltalán nem vállal sokat, de amit végül összehoztam belőle, azt nem lehet rossznak mondani, talán kis jóindulattal rá lehet sütni azt, hogy egy átlagos horrorfilmet kapunk.

Maga a film történetének egyértelműen azok a legerősebb pillanatai, amikor a filmbéli apát alakító Liam McIntyre és a kislányát játszó Aundrea Smith beszélgetnek, ugyanis ez a film történetének a katalizátora, a dinamikájáról pedig egy tucatnyi fertőzött ember gondoskodik, akik mindenáron megpróbálják felfalni, avagy széttépni őket (ugyanis ez nem igazán derül ki a történetből). Tehát a The Clearing című filmet besorolhatjuk akár a zombis tematikájú horrorfilmek közé is, de amondó vagyok, jómagam inkább a fertőzéses horrorzsánerek közé raknám. A film történetének a helyszínválasztásáról tudnék még egyértelműen pozitívan vélekedni, ugyanis egészen korrektül sikerül visszaadnia a csapdába esve érzetet.

A filmen látszódik, hogy nagy valószínűséggel nem voltak kimeríthetetlenek azok a bizonyos pénzügyi forrásai a stábnak (bár erről pontos adatot nem találtam), ugyanis nagyon gyors vágásokkal és különféle kamarabeállításokkal próbálták elkerülni azt a készítők, hogy túlontúl sok hibát ne találhassunk az elmaszkírozott fertőzöttek kinézetén. Bár a film története is igencsak sebes vágtában robog előre, de úgy gondolom, ezzel is inkább az volt az előzetes tervük a készítőknek, hogy a feszes tempóval kissé retusálják a logikai bakikat, illetve azon történeti elemeket, amelyeket a nézők fantáziájára bíztak. Nincs is ezzel így semmi baj, hisz a The Clearing című film készítői mindezt nyíltan fel is vállalták (ugyanis a filmet nem is mozis bemutatásra készítették, hanem egyből VoD-ra). Jómagam talán csak a befejezést éreztem már nagyon izzadságszagúnak, illetve kissé összecsapottnak, de szerencsére mindezen kisebb negatívumokat egész jól sikerült ellensúlyozniuk a filmben látható brutalitással, illetve az olykor egészen korrektnek nevezhető színészi teljesítményekkel.

Összegezve legalább annyi értékelhető dolgot találtam ebben a kis független filmben, mint amennyi negatívumot, így pedig én is maradnék a középúton, miszerint jár a három csillagocska a látottakra.

horror

Egy apának egy zombihadseregen kell keresztülküzdenie magát, hogy megmenthesse lánya életét.

1