2024.02.02 13:25 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Nehéz utolsó műszak

Anthony DiBlasi 2014-es Last Shift című filmjének alaposan sikerült meglepnie, ugyanis mind az előzetese, mind pedig a filmplakátja alapján nem gondoltam volna előjáróban azt róla, hogy egy intelligens és mindamellett még egy igencsak jól funkcionáló feszültséggel teli horrorfilmet fogok majd kapni eme produkciótól. Ugyanis a filmplakátja eléggé hatásvadászra sikeredett, ráadásképp pedig az előzetese is azt sugallta, hogy elöljáróban leginkább majd az olcsó jump scare-ekre lesz felhúzva a film félelemkeltése, de mindkét esetben szerencsére sikerült félrevezetnie. Lássuk hát, hogy mit is tartogat a Last Shift című film a nézőinek!

Már maga a film története is kimondottan tetszetősre sikeredett az én szememben, ugyanis a forgatókönyvíró páros (Anthony DiBlasi és Scott Poiley) leginkább arra törekedtek, hogy szépen egyenletesen fokozzák a történetben rejlő feszültségforrást, egészen addig a pontig, amíg a főszerepben látható Juliana Harkavy színésznő által alakított karakter vagy meg nem törik a ránehezedő, egyre erősödő nyomás alatt, vagy fel nem adja a történet alapjául szolgáló, egyszerűnek tűnő feladatát. Ugyanis mi nehéz lehetne abban, hogyha egy rendőrnőnek egyes-egyedül kell letudnia egy utolsó éjszakai műszakot egy immáron teljesen kiürített és a bezárás előtt álló volt rendőrkapitányságon? Elöljáróban erre azt mondanánk, hogy szinte semmi, de szerencsére a film két forgatókönyvírójában volt elegendő kreatív ötlet ahhoz, hogy ne csak a kietlen rendőrőrs látványa keltsen bármiféle félelemérzetet majd a nézőjében. Ráadásul még arra is figyeltek a forgatókönyvírók, hogy megtévesztő gondolatokat hintsenek majd el a nézőikben (ezt abból a szempontból kimondottan jó húzásnak véltem, hogy még a történet eleje során beleszőnek egy-két olyan karaktert, akiknek a fontosságát csak találgatni engedik). Persze ahogy halad majd előre a film története, úgy válnak majd egyre átláthatóbbá a események aprócska puzzle-darabkái, de még ekkor is próbálkoznak az írók elbizonytalanítani a nézőket, és csak a játékidő legvégére kapunk némileg egy tiszta összképet arról, hogy mi is történik eme bezárásra ítélt rendőrőrs falai közt.

Nehéz utolsó műszak

A film atmoszférája kimondottan jól teljesített, ugyanis mind a fény, mind pedig a különféle hanghatások segítségével egyre fokozódóbb bizonytalanságban tudták tartani a nézőiket. Ráadásul azt is kimondottan nagyra értékeltem, hogy külön figyelmet fordítottak arra, hogy számos jelenetet a filmbéli főhősnőnk szemszögéből láthassunk, ezáltal pedig még jobban sikerült felébreszteniük a készítőknek a bizonytalanság baljós érzetét. Számomra talán az egyik aprócska negatívumot a történetével kapcsolatosan az hozta el, ahogy a lezárták a filmet. Ugyanis sajnos nagyon is várható volt ez a fajta befejezés, ráadásul a történet végére időzített csavar is kissé kiszámíthatóra sikeredet (talán egy amolyan dupla csavar jobban megállta volna a helyét szerintem itt).

Ezek után viszont nézzük meg, hogy miként is teljesítettek a filmbéli szereplők, vagyis hogy leginkább a filmbéli Jessicát alakító Juliana Harkavy színésznő, merthogy a film szívét és motorját ő szolgáltatta. Jómagam egyfajta kétélű fegyverként gondolok az olyan produkciókra, ahol a filmbéli szereplők száma igencsak alacsony, hisz így egy vagy két színésznek kell az egész filmet a hátukon elcipelnie, de azt kell hogy írjam, hogy Juliana Harkavy színésznő maximálisan megállta a helyét e téren, hisz végig sikerül fenntartania a nézőiben a szimpátiát a karakterével kapcsolatosan.

Végezetül pedig nézzük, hogy miként is teljesített a film a horror zsánerén belül. A Last Shift nem lett egy vérbő horrorfilm, de azért némi brutalitás bőven fellelhető benne, de nem is ez volt a készítőinek az elsődleges szándéka, hanem sokkal inkább az, hogy a filmbéli maszkok kellően hatásosak legyenek, hogy a történetben elhelyezett pár jump scare jól illeszkedjen a filmbe, és hogy kellően nyomasztó atmoszférát tudjanak majd elérni. Ezeket figyelembe véve azt kell hogy írjam, ezen pontokat korrektül sikerült is teljesítenie a filmnek.

Nem nevezném a Last Shiftet egy kiemelkedő produkciónak a maga zsánerén belül, sokkal inkább csak egy jó filmnek, merthogy sajnos a története miatt igencsak bekorlátolt a szavatossága, de első megtekintése során bőven élvezetes tud lenni. Jár is tőlem a négy csillag a filmre.

71 Last Shift  (2014)

horror | misztikus | thriller

A Last Shift című horrorban egy fiatal rendőrnyomozó, Jessica Loren kerül bajba, ugyanis őt jelölik ki az utolsó őrség teljesítésére egy rendőrőrsön, s meg kell várnia az... több»

0