2024.02.04 22:20 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
1

5/10 – Szegény Romain

A film egy pszichiátriai esettanulmány, mely Romain Gary önéletírása alapján született. Konkrétan pszichológiai tanszékeken lehetne mutogatni, vetíteni.

Az anya igen összetett és súlyos személyiségzavara (van minden, mint a búcsúban, narcisztikus, antiszociális, borderline meg amit akartok, de főleg narcisztikus) súlyosan traumatizálja, kasztrálja (persze nem fizikailag) és lelkileg megnyomorítja az írót már kisgyerekkorától kezdve. Apropó író, eleve nem is az akart lenni, hanem festő, de hát ugye azt nem ő dönti el, hanem anyu. Nincs ebben az egészségtelen kapcsolatban helye a gyerek lelkivilágának, anyu nem osztott neki lapot. Anyu már egy öreglány, Gary pedig egy felnőtt férfi, de még mindig anyu osztja neki az utasítást, hogy mit kell csinálnia meg hogyan meg mikor. És ha anyu nincs ott fizikailag, akkor automatikusan indul a vetítés a fejében. Ez megy 131 keserves percen át, a film legelejétől a legvégéig. Ebből egy gyerek se állt volna fel egészségesen, nem csoda, hogy Romain Gary is egy roncs lett, íróként végül helytállt nagy nehezen, de úgy általában el lett cseszve az egész élete. És hányan vannak hasonló helyzetben, rossz belegondolni.

5/10 – Szegény Romain

Különben meg az sincs kizárva, hogy az anya nem volt ennyire rettenetes a valóságban, csak a rendező-forgatókönyvíró cipel olyan terheket, amiért így érezte helyénvalónak megalkotni a filmet.

Akinek ez bejön, annak jó szórakozást hozzá. Én bevallom, szenvedtem, mint a kutya. Azért adok rá egy közepes értékelést, mert az elmekórtani oktatási értéke miatt fontos mű.

dráma | életrajzi | háborús | romantikus

Romain Gary, az elismert író élettörténetét ismerhetjük meg. Gyermekkorát Lengyelországban, egyetemi éveit Nizzában töltötte, majd részt vett a második világháborúban is. több»

1