2024.02.09 14:08 kabel Olvasottság: <100x
0

Bizonytalanság

A Somewhere Quiet egy meglepően hatásos és hátborzongató thriller, mely a traumafeldolgozást és képzelgést járja körül. Ugyanakkor, sok esetben nem ad egyenes választ a kérdéseire, és szabad interpretációt igényel, így aki egy tradicionálisabb horrorra vágyik, az nagyon nem fogja ebben a filmben megtalálni, amit keres.

Történetünk ott kezdődik, ahol más filmek véget érnek, egy emberrablást és több hónapos fogva tartás követően, főszereplőnk, Meg megpróbál visszatérni a valóságba. Férje, korábban gazdag családjának vidéki rezidenciájára viszi, ahol találkoznak a férfi unokatestvérével, Madelinnel, akinek közvetlensége zavart hoz kapcsolatukba. Megnek nehezére esik túllépni a traumán, nem tud aludni, éjszaka különféle dolgokat lát és tapasztal, amit férje letagad. Folyamatosan egy idős nőt lát, aki csak Madelin anyukája lehet, azonban Madelin elmondása szerint ő nem hagyta el szobáját évek óta.

Mi a valóság, és mi az, amit csak képzel Meg? Ez a rémálom csak folytatása az előzőnek, vagy lesz kiút? Milyen titkot rejteget a szereplők, és kinek hihetünk?

Bár Meg a főszereplő, és őt követjük végig, szinte biztos, hogy jó pár dolog, amit az ő szemszögéből látunk, csak a képzeletének szüleménye. És hát erről szól a film is, megpróbáljuk vele együtt kitalálni, mitől kell félni, és ki mond igazat. Hozzá kell tenni, hogy azért ez nem a legeredetibb történt. Egy új traumafeldolgozós horror szerintem minden hónapban feltűnik. Itt az az érdekes inkább, ahogy a film ezeket narratív elemeket használja. Majdnem minden jelenet kényelmetlen és feszültséggel teli, mintha az összes karakter magában tartana minden érzelmet. És ez a hatás szerintem itt a nézőre is rátelepszik egy kicsit, mert a színészi játék kiváló, és a történet nem hagy furcsa lyukakat, amik megtörnék a hangulatot.

Megértem, hogy ez nem mindenkinek fog tetszeni, azért voltak elnyújtott jelenetek meg kicsit lassú pillanatok. Nem nagyon akad arcba ugró horror, vagy kimondottan erős jump scare-jellegű ijesztés, ez nem olyan mozi. Ez egy hangulatfilm inkább, és ha kicsit engedjük, hogy a bőrünk alá kússzon, akkor egy elég hatásos, szépen összerakott sztorit kapunk.

horror | thriller

Egy nő élete egy emberrablás után visszaáll a normális kerékvágásba. A valóságérzékelése azonban elkezd torzulni, amikor férje családi birtokára utazik. több»

0