2024.02.19 11:05 kabel Olvasottság: <100x
1

A világ komor

A Sound of Freedom egy gyermekkereskedelem megelőzésével foglalkozó aktivista, Tim Ballard egyik ügyét mutatja be. Ez egy remekül összeállított film, jó tempóval és egy velős üzenettel, kissé hollywoodi stílussal.

A film nagyon szépen van megcsinálva, a főszereplőtől eltekintve, majdnem minden mellékkarakter ügyes, még a gyerekszínészek is, ami gondolom, igazán komplikált lehetett. A látványvilág és a történet struktúrája olyan, mint amit egy ilyen narratívától elvárunk, akad benne kis feszültség, kis izgalom, de nagyrészt akciómentes. Ami jó, hisz az volt az elvárás, hogy egy valós történetet mutasson be. Na most, ha kicsit is olvastál már a témában bármit, nem fog túl sok újat mondani a film. A gyermekkereskedelem és gyermekprostitúció egy bizonyos fajtáját remekül mutatja be, pár egész érzelmes jelenettel, ami valszleg a legszőrösszívűbb embereket is megérinthet. Ugyanakkor, nincs benne nagyon eget rengető, formabontó vagy új meglátás, amit eddig nem tudtunk a témában. A karakterek elég hiteltelen monológokat mondanak egyenesen a kamerába a film különböző pontjain, és azért akad pár történeti buktató, ami kérdéseket vetett fel bennem. De a film több mint nézhető, és témáját elég visszafogottan tálalja (talán túlságosan is, a valóság ennél még komorabb), nem szenzációhajhász vagy világmegváltó a főszereplő sem.

A világ komor

Ez kerül kicsit új kontextusba, ha utánaolvasol a filmnek, mert sajnos kiderül, hogy nem túl igaz minden része. A film végi őserdős szituáció egyáltalán nem történt meg, és a két gyermekét elvesztő apa sztorija sem ilyen rózsásan ért véget, a valóságban egyik gyermeke még mindig nem került elő. A gyermekrablók valószínűleg nem ennyire karikaturisztikus emberek, és a rablások nagy része szintén nem úgy történik, ahogy itt bemutatták, de szerintem ezzel nem igazán jó kritizálni ezt a filmet, hisz nyilvánvaló, hogy a rendező egy bizonyos sztorit akart elmesélni, és filmnyelvi eszközökkel megfestette a valóságot hozzá. Ezt csinálja minden rendező valamilyen szinten. Még egy gondolat ezzel kapcsolatban, bár el kéne választani alkotót alkotástól, Tim Ballard, akiről a film főszereplője lett mintázva, egy hihetetlen érdekes ember, elég hullámzó élettel és gondolatokkal. Mondhatni, a férfi körüli dráma majdhogynem egy sokkal sokszínűbb filmnek adott volna teret, érdemes utánanézni.

Bár a 10/10-es kritikákat nem értem, ugyanúgy fura számomra pár liberálisabb hangvételű komment, ami a mozi körül jelent meg. A film egyáltalán nem God's Not Dead-féle keresztény propaganda vagy QAnon összeesküvések melegágya. Úgy érzem, pár liberálisabb sajtóorgánum nem létező dolgokat látott ebben a teljesen átlagos filmben. Nincs semmilyen politikai vonal sem, azontúl, hogy „a bürokrácia rossz”. Egy egyenes, nem komplikált sztori ez, azoknak, akik egyáltalán nem jártasak a témában. Nem fog semmit megállítani, de arra elég, hogy megérintsen a témájával bárkit, és pár kisebb csúsztatás ellenére elég jól van összerakva, ügyes forgatókönyvvel, hogy ne csak még egy dokumentumfilmnek hasson. A valóság még komorabb.

akció | dráma | életrajzi | krimi | thriller | történelmi

Tim Ballard (Jim Caviezel) az Amerikai Egyesült Államok kormányának különleges ügynökeként dolgozik. A belbiztonsági minisztériumban a nemzetközi gyermek- és emberkereskedelem... több»

1